Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2024). Nederlander leest internationaal gezien vaak. https://www.lezen.nl/onderzoek/nederlander-leest-internationaal-gezien-vaak/.
10 februari 2021

Nederlanders zijn in vergelijking met andere Europeanen fervente boekenlezers. 86% van de bevolking boven de 15 jaar leest in 2013 weleens in een boek. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de 84% in 2007, maar fors hoger dan het Europese gemiddelde van 68% (72% in 2007). Op de Europese ranglijst staat Nederland tweede. Nederlanders behoren, net als de meeste andere Noord-Europeanen, tot de cultuuromnivoren. Ze kijken of luisteren (ook) vaker naar culturele programma’s, gaan vaker naar de bioscoop en bezoeken vaker een historisch monument of museum. Als het gaat om bibliotheekbezoek, zit Nederland vlak boven de middenmoot: 45% van de bevolking gaat er weleens heen (TNS Opinion & Social, 2013).

Nederlanders besteden in vergelijking met andere Europeanen veel tijd aan lezen. Ze trekken dagelijks 36 minuten uit voor gedrukte media, waaronder boeken, kranten en tijdschriften vallen. Het Europees gemiddelde ligt op 28 minuten. Nederland staat op de derde plaats van de Europese ranglijst, achter Duitsland en voor België (Cloïn et al., 2011).

Doelgroep(en)