Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Winnaars Gouden Lijst en Prijs van de Jonge Jury 2016

Datum: 
20 april 2016

Zojuist zijn de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor het beste jeugdboek en de Gouden Lijst, de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt in TivoliVredenburg.

winnaars Edward van de Vendel en Mel Wallis de Vries. Foto: Marco De Swart

De Prijs voor de Jonge Jury 2016 ging naar Shock van Mel Wallis de Vries (Uitgeverij De Fontein). De Gouden Lijst in de categorie Nederlandstalig is gewonnen door Oliver van Edward van de Vendel (Querido) en de prijs in de categorie vertaald is uitgereikt aan Naar de top van Dan Gemeinhart (vertaald door Tjalling Bos, Lemniscaat).

Naast deze prijzen werd de Jonge Debuutprijs uitgereikt aan Hilda Spruit met het boek Geestverwanten (Uitgeverij Life) en waren er eervolle vermeldingen van de jury van de Gouden Lijst voor Grensgangers van Aline Sax (Davidsfonds Uitgeverij), De Hemel van Bart Moeyaert (Querido) en De honden van Allan Stratton (Gottmer).

De Jonge Jury

De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Tienduizenden scholieren van vmbo tot vwo, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint. Dit jaar kwamen er ruim vijftienduizend stemmen binnen, via stemansichten, stemformulieren en de digitale stemmodule.

De Gouden Lijst

De Gouden Lijst is de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. ‘Met Oliver heeft Edward van de Vendel een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij laat groeien naar volwassenheid in poëtische taal, afwisselend ingetogen en confronterend, maar altijd doordringend tot de kern van de zaak’, aldus de jury onder leiding van Helma van Lierop. Over de andere winnaar zegt de jury; ‘Dan Gemeinhart heeft met Naar de top een indringende roman geschreven over eenzaamheid, de zin van het leven en waarheid. Alle middelen die de schrijver, uitgever en de vertaler Tjalling Bos tot hun beschikking hadden, zijn ingezet om van Naar de top een prachtig boek te maken: een sterke structuur, een uitgebalanceerde stijl en een functionele vormgeving.’ De prijzen gingen in 2015 naar Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart en Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr