Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Stefan Hertmans wint De Inktaap 2016

Datum: 
14 maart 2016

Op maandag 14 maart ontving Stefan Hertmans de literaire jongerenprijs De Inktaap.

Stefan Hertmans met scholieren. foto: Marco de Swart

Op maandag 14 maart ontving Stefan Hertmans de literaire jongerenprijs De Inktaap. Zijn roman Oorlog en terpentijn werd door ruim 1.400 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba uitgeroepen tot absolute favoriet. Hertmans ontving de prijs in de Doelen te Rotterdam in het bijzijn van duizend scholieren en de juryleden van De Inktaap.

Voor de literaire jongerenprijs De Inktaap lezen scholieren van 15 tot 18 jaar jaarlijks vier boeken. Drie daarvan wonnen de Gouden Boekenuil (nu Fintro Literatuurprijs), de AKO Literatuurpijs (nu ECI Literatuurprijs) en de Libris Literatuur Prijs. Het vierde boek is een Caribische nominatie. De afgelopen maanden lazen en beoordeelden ruim 1.400 leerlingen uit het Nederlandse taalgebied de vier genomineerde boeken. De Inktaap stimuleert het lezen van en discussiëren over Nederlandstalige literaire werken door leerlingen in de hoogste klassen van het secundair onderwijs.

Voor De Inktaap 2016 waren genomineerd:
• Orgelman van Mark Schaevers (winnaar Gouden Boekenuil 2015)
• Vervoering van Shantie Singh (Caribische nominatie)
• Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans (AKO Literatuurprijs 2013)
• Ik kom terug van Adriaan van Dis (Libris Literatuur Prijs 2014)

Een greep uit de reacties van de jongeren op Oorlog en terpentijn:

• ‘Hertmans’ woorden belichamen de gevoelens van hemzelf en van zijn grootvader, maar doordat deze zo herkenbaar en uit het leven gegrepen zijn, belichamen ze ook de collectieve gevoelens uit heden en verleden.’
• ‘Stefan Hertmans schrijft met zijn poëtische taal een pakkend verhaal.’
• ‘Mooie metaforen, beeldende taal, een lust voor de lezer, een reis door onze verbeelding.’
• ‘Oorlog en terpentijn is zoveel meer dan een oorlogsverhaal, het vertelt een sociale geschiedenis, een tijdsgeest en het gaat over kunst en ja, ook over oorlog.’
• ‘Oorlog en Terpentijn, werk van een meesterbrein.’
De prijs werd uitgereikt tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. Op de slotdag werden de genomineerde auteurs voorgesteld en geïnterviewd door de scholieren. Daarnaast verdedigden de jonge lezers hun keuze in een spannend debat en konden ze deelnemen aan een (inter)actieve schrijfworkshop van auteurs Hanneke Hendrix en Lize Spit. Gery Mendes verwelkomde de leerlingen en Winne sloot de slotdag af met een muzikaal optreden. De presentatie was in handen van Derek Otte en Oscar Kocken.


Eerdere winnaars van De Inktaap:

Onder anderen: Ilja Leonard Pfeiffer – La Superba, Tommy Wieringa – Dit zijn de namen, David Pefko – Het voorseizoen, Yves Petry – De maagd Marino, Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen, A.F.Th – Het schervengericht en Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. De Inktaap wordt uitgevoerd door Villanella in Vlaanderen, Passionate Bulkboek in Nederland en de Nederlandse Taalunie in Suriname, Curaçao en Aruba. Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact, Uitgeverij De Bezige Bij en Uitgeverij De Geus.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr