Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Spannende finale voorleeswedstrijd Read2Me!

Datum: 
22 mei 2014

Publiek en vakjury hebben hun stem gegeven. 

Foto: Kees-Jan Bakker

In een zinderende finale streden twaalf kandidaten om de titel Voorleeskampioen van Nederland. Deze wedstrijd voor brugklassers vond plaats in het gloednieuwe TivoliVredenburg in Utrecht, waar zich zo’n 500 toeschouwers hadden verzameld om de twaalf finalisten met yells en spandoeken aan te moedigen. 

Gezellige middag

In twee ronden lazen finalisten uit alle hoeken van Nederland ongeveer vijf minuten voor uit hun boek. Onder leiding van presentator Jasper Gottlieb vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en het door hen gekozen boek. Vervolgens lazen zij hun favoriete fragment daaruit voor. 
Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, was aan de driekoppige jury de taak om een winnaar aan te wijzen. Schrijfster Maren Stoffels (Stapelverliefd, Sproetenliefde), actrice Eefje van Gorkum (bekend van SpangaS) en Dorothé Cras (eigenaresse De Utrechtse Kinderboekwinkel), hadden geen gemakkelijke opgave. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd drie acts van de Kunstbende bewonderen. Pimmety, The Veins en Benjamin vermaakten het publiek met hun muzikale en danskwaliteiten. 

Winnaar

Rond 16.30 uur was dan eindelijk bekend wie dé grote winnaar werd: Kim Hooftman van het Mondriaan College te Oss ging er vandoor met de juryprijs. Kim las voor uit De Boekendief van Markus Zusak, Kim krijgt een klassenbezoek van haar favoriete schrijver en daarnaast een boekenbon. 
De publieksprijs ging dit jaar naar Olivia du’Fell van het Stella Maris College in Meerssen. Zij kreeg de meeste stemmen van het aanwezige publiek. Olivia las voor uit Lexi Land van Suzi Moore. De winnaar van de publieksprijs krijgt een boekenbon. 

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd! 

De landelijke finale van Read2Me! is een evenement van Stichting Lezen. Stichting Lezen levert een bijdrage aan het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur. De landelijke finale is mogelijk dankzij een financiële bijdrage uit het Actieplan Kunst van Lezen. De organisatie is in handen van Cubiss. 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr