Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Simone van Laar is Pabo Voorleeskampioen 2015 geworden

Datum: 
28 mei 2015

De vijfde landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd is gewonnen door Simone van Laar van HU Pabo-instituut Theo Thijssen uit Utrecht. Simone las voor een bomvolle zaal van TivoliVredenburg in Utrecht voor uit het boek Ik kan nog steeds niet vliegen van Anna Woltz. Aan de wedstrijd deden studenten van 38 van de 42 pabo-opleidingen van Nederland mee.

De drie winnaars van de Pabo Voorleeswedstrijd. foto: Jorgen Koopmanschap

De jury, bestaande uit schrijver Arend van Dam, directeur stichting Entoen.nu Hubert Slings en docent Nederlands Marion Valent (Hogeschool Leiden), prees winnares Simone om haar energieke en sprankelende voorkomen. “Simone keek op vanzelfsprekende manier de zaal in en kwam los van de tekst. We waren unaniem in ons oordeel,” aldus de jury. Bij de wedstrijd kwam Denice Bloemhard van de Pabo Hogeschool van Amsterdam (Noord-Holland) als tweede uit de bus. De Zuid-Hollandse finaliste Esther van Esch van de Pabo Hogeschool Rotterdam werd derde. Simone mag zich nu een jaar lang ‘Pabo Voorleeskampioen van Nederland’ noemen.

De finale van de Pabo Voorleeswedstrijd vond plaats tijdens de tweeëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Deze wedstrijd voor kinderen uit groep zeven en acht werd gewonnen door Julie Slagman (11 jaar) uit Rotterdam. Julie mag zich nu een heel jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2015 noemen. Julie wint naast de trofee een jaar lang de titel Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

De cultuurhistorische canon

De finalisten van de Pabo-voorleeswedstrijd lazen voor uit het boek Ik kan nog steeds niet vliegen van Anna Woltz. In de voorrondes konden ze nog zelf hun boek kiezen, nu moesten ze onvoorbereid hun klasse tonen. Het boek, dat zich afspeelt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, maakt deel uit van De cultuurhistorische canon. Vanaf 2010 is iedere basisschool en elke pabo verplicht aandacht te besteden aan dit overzicht van de cultuur en geschiedenis van Nederland. Gebruik van de cultuurhistorische canon biedt mogelijkheden voor het integreren van verschillende vakken. Zo wordt (voor)lezen niet alleen gekoppeld aan Nederlandse taal, maar ook aan aardrijkskunde, geschiedenis, cultuureducatie, levensbeschouwing en natuur & techniek.

Over de Pabo Voorleeswedstrijd

De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken en stichting Entoen.nu. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken. Dat enthousiasme kunnen zij op hun (stage)school overbrengen aan hun leerlingen. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. 

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. Met de Nationale Voorleeswedstrijd wil de organisatie aan een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is. 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr