Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Nationale Voorleeslunch

Willeke Alberti, al in vol ornaat voor haar rol als Nadruppel in de musical de Jantjes, las in 2014 voor in woonzorgcentrum Castrovalva in Almere. Foto: Jørgen Koopmanschap

Op donderdag 1 oktober 2015, Internationale Ouderendag, vindt de derde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Bekende en onbekende Nederlanders lezen dan voor aan ouderen in een zorginstelling of in de bibliotheek. Speciaal voor deze editie zal Marjan Berk het eerste Nationale Voorleeslunchverhaal schrijven.

Donderdag 1 oktober 2015 is Internationale Dag van de Ouderen. Deze dag is in 1990 door de Verenigde Naties in het leven geroepen, om maatschappelijke problemen rond ouderen in de samenleving onder de aandacht te brengen. Voor de derde keer organiseert de Leescoalitie op deze dag een Nationale Voorleeslunch voor ouderen. Tijdens de eerste en tweede Nationale Voorleeslunch, in 2013 en 2014 georganiseerd door de Leescoalitie, gaven veel zorginstellingen en bibliotheken gehoor aan de oproep om voor te lezen aan hun bewoners. Onder meer Ruben Nicolai, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Gerda Havertong, Eva Jinek, Willeke Alberti, Martine van Os en Foppe de Haan deden de afgelopen jaren mee als voorlezers. Vanwege dit grote succes organiseert de Leescoalitie ook in 2015 de Nationale Voorleeslunch.

Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Met de Nationale Voorleeslunch wil de Leescoalitie laten zien dat het voorlezen van een goed boek veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen.

Door het hele land doen zorginstellingen en bibliotheken mee aan de Nationale Voorleeslunch. In september kunt u hier zien waar en hoe laat en door wie wordt voorgelezen.


Toolkit

Wilt u meedoen aan de Nationale Voorleeslunch, vraag dan de gratis toolkit aan bij de Leescoalitie. Deze toolkit bevat onder meer een draaiboek met concept-planning, een uitnodigingsbrief voor voorlezers en een persbericht. De Leescoalitie zal ook dit jaar weer een aantal bekende Nederlanders vragen om voor te lezen op een plek naar keuze, om in landelijke media aandacht voor het evenement te genereren.

Doet u mee?

Stuurt u dan een mail aan Maartje Bolt, e-mail , onder vermelding van Nationale Voorleeslunch. U ontvangt dan per ommegaande de toolkit.

Voorleestips

Op deze lijst vindt u alvast wat voorleestips voor ouderen. Heeft u een goede tip voor een geschikt boek of verhaal dat niet op deze lijst staat? Geef het dan door aan Maartje Bolt.