Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Over de sprekers

Özcan Akyol

Özcan Akyol is schrijver, columnist, televisiemaker en radiopresentator. Hij schreef twee bestsellers en publiceert opiniestukken in verschillende kranten en bladen. Het boekenweekessay van 2020 is van zijn hand. Als kind van twee analfabete ouders weet hij als geen ander wat het belang van lezen is. Hij reist jaarlijks langs tientallen scholen om jongeren te enthousiasmeren voor de literatuur.

Inouk Boerma

Inouk Boerma is docent-onderzoeker aan de Hogeschool iPabo in Amsterdam en Alkmaar. In haar onderwijs en onderzoek richt Inouk Boerma zich vooral op leesplezier en leesbegrip op de basisschool. In 2016 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam met het proefschrift Setting the scene for story engagement: On determinants of primary school children’s reading enjoyment and comprehension. In haar huidige onderzoek houdt Inouk Boerma zich bezig met de vraag hoe verhalen ingezet kunnen worden in het basisonderwijs, om te werken aan zowel leesonderwijs als multiperspectiviteit en inlevingsvermogen.

Heleen Buhrs

Heleen Buhrs werkt als leraar en expertleraar p.o. op de Alan Turingschool in Amsterdam. De Alan Turingschool opende haar deuren in september 2016 en is een van de vier winnaars van de Scholenwedstrijd. In haar rol als expertleraar is Heleen Buhrs verantwoordelijk voor het leesonderwijs op school.
Daarnaast heeft zij twee artikelen geschreven voor JSW over effectief begrijpend leesonderwijs en verzorgt zij scholing op het gebied van begrijpend leesonderwijs. Een van deze artikelen is hier te lezen.

Elly van der Linden

Als speltherapeut en docent pedagogiek ontstond bij Elly van der Linden belangstelling voor taalontwikkeling en leesbevordering. Boekenpret was dertig jaar geleden het eerste landelijke leesbevorderingsproject waar zij als ontwikkelaar bij betrokken werd, evenals bij diverse VVE-programma’s. Daarna werd BoekStart hét project waarbij Elly van der Linden zich als een vis in het water voelde: trainingen ontwikkelen en geven aan professionals in de bibliotheekwereld over voorlezen aan jonge kinderen. En als kers op de taart beschouwt zij het schrijven van kinderboeken voor baby’s, peuters en kleuters (bijna veertig inmiddels).

Matijs Lips

Matijs Lips is een docent met een missie. Al enkele jaren is hij op het Dr. Nassau College in Beilen bezig met het aantrekkelijk maken van het vak Nederlands. In zijn curriculum daagt hij zijn leerlingen uit om hun taalgrenzen te verleggen door onder andere veel in te zetten op literatuur en poëzie. In 2018 werd hij uitgeroepen tot beste docent Nederlands van Nederland en Vlaanderen. Uit het juryrapport: "Hij brengt literatuur tot leven."

Nina Polak

Nina Polak is schrijver van fictie en non-fictie. Ze studeerde Nederlands en Cultural Analysis in Amsterdam en in New York. Ze schrijft onder meer over boeken, films en televisie. Nina Polak debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. Deze roman werd driemaal genomineerd voor een prijs.

Joanneke Prenger

Joanneke Prenger is leerplanontwikkelaar taal in het basisonderwijs bij SLO en houdt zich bezig met projecten rondom Curriculum.nu, leesonderwijs, geïntegreerd taalonderwijs en evalueren in het taalonderwijs. Daarnaast is ze hoofdredacteur van het tijdschrift MeerTaal en coördineert ze vanuit SLO het Landelijk Netwerk Taal, netwerk voor taalcoördinatoren en taalspecialisten in het p.o.

Gideon Samson

Gideon Samson groeide op in Den Haag. Hij studeerde Nederlands en daarna Filmwetenschappen in Amsterdam en debuteerde in 2007 met het met een Vlag & Wimpel bekroonde Niks zeggen! In 2010 werd hij met zijn tweede boek Ziek (in 2017 heruitgegeven met de titel De hemel kan wachten) op 25-jarige leeftijd de destijds jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Drie jaar later won hij met Zwarte zwaan wederom een Zilveren Griffel, in 2015 volgde voor Overspoeld de Gouden Lijst, in 2017 kreeg hij een tweede Vlag & Wimpel voor Eilanddagen en in 2018 een derde voor Alle dieren drijven. In 2019 ontving Gideon Samson voor Zeb. de Gouden Griffel en de Nienke van Hichtumprijs. Zijn werk is in meerdere talen vertaald.

Femke Scheltinga

Femke Scheltinga is werkzaam als senior adviseur bij het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Amsterdam (ITTA UvA). Ze houdt zich bezig met taalonderwijs en taalontwikkeling in brede zin, en richt zich in het bijzonder op verschillende aspecten van leesvaardigheid. Femke Scheltinga is betrokken geweest bij divers praktijkgericht onderwijsonderzoek en bij projecten op het gebied van leesproblemen en dyslexie, onder andere als medeauteur van de Protocollen leesproblemen en dyslexie voor het onderwijs.

Manon Sikkel

Manon Sikkel is kinderboekenschrijver, bekend van onder andere Geheim Agent Oma, IzzyLove en Elvis Watt. Daarnaast is zij de Kinderboekenambassadeur van Nederland (2019-2021).
Lezen is wat ons samenbrengt – dat is de boodschap die Manon Sikkel wil uitdragen als Kinderboekenambassadeur. “We zijn een land van lezers. Al onze kinderen lezen. Misschien nog niet zo veel als we zouden willen, maar we mogen er best trots op zijn dat er in Nederland zo veel initiatieven zijn om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Lezen doe je niet alleen. Het zijn de verhalen die ons verbinden. Met vroeger en nu. En met elkaar.”
Manon Sikkel is de vijfde Kinderboekenambassadeur van Nederland. Eerder waren dat Jacques Vriens, Jan Paul Schutten en Monique en Hans Hagen. De Kinderboekenambassadeur wordt voor twee jaar aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met De Schrijverscentrale en Stichting CPNB.

Gerdineke van Silfhout

Gerdineke van Silfhout is leerplanontwikkelaar Nederlands in het voortgezet onderwijs bij SLO. Zij houdt zich bezig met projecten rondom Curriculum.nu, lezen in het vmbo, schrijfonderwijs, geïntegreerd taalonderwijs en het evalueren en beoordelen van taalonderwijs. Daarnaast is ze themacoördinator toetsing en coördineert ze vanuit SLO leernetwerken over formatief evalueren.

Gert Slob

Gert is altijd al geboeid geweest door wat mensen drijft en wat hen bezighoudt. Zo voerde hij op elfjarige leeftijd al zijn eerste sociaalpsychologische ‘experiment’ uit. Inmiddels is hij een ervaren gedragspsycholoog bij Behavior Change Group en werkzaam als docent en mentor bij onderwijsinstituut Behavior Change Academy (www.gedragsveranderaar.nl). Vanuit die rollen helpt hij organisaties en professionals om meer inzicht te krijgen in de drijfveren en belemmeringen van hun doelgroep, en om op basis van deze inzichten gedrag effectief te veranderen.

Catharina Valckx

Catharina Valckx is een Nederlandse auteur en illustrator die is opgegroeid in Frankrijk, in een dorp vlak bij Parijs. Zij schrijft in het Frans en Nederlands.
Na jaren actief te zijn geweest als beeldend kunstenaar maakte Catharina Valckx in 1997 haar eerste prentenboek. Ze heeft inmiddels rond de veertig titels op haar naam staan. Haar boeken zijn met veel prijzen onderscheiden en in vijftien talen vertaald.
De verhalen van Catharina Valckx kenmerken zich door een licht absurde humor. Haar personages - veelal dieren - zijn innemend en grootmoedig. Ze schrijft en illustreert verhalen voor kinderen van ongeveer drie tot negen jaar.

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje volgde het Barlaeus Gymnasium en studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam (Amerikanistiek). In 2008 debuteerde hij met de roman Alleen maar nette mensen, waarvan tweehonderdduizend exemplaren werden verkocht. In 2009 werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond met de Gouden Uil. De verfilming volgde in 2012. In 2019 verscheen zijn laatste roman, Salomons oordeel. Sinds 2014 maakt hij voor de Volkskrant een wekelijkse interviewserie waarin min of meer beroemde landgenoten vertellen over hun afkomst.

Tex de Wit

Tex de Wit is comedian, presentator en schrijver. In september 2019 debuteerde hij met zijn boek Ik heb een slimme droger. Een verzameling korte, komische verhalen, soms autobiografisch en soms volledig fictie. Tex is hoofdschrijver van het succesvolle tv-programma Zondag met Lubach. Ook verschijnt hij daar geregeld in beeld als verslaggever of als expert. Daarnaast maakt Tex de komische sketchshow Klikbeet. Tex is sinds 2013 aangesloten bij het roemruchte stand-upcomedygezelschap Comedytrain. Hij trad vele malen op in comedyclub Toomler en in theaters in het land en stond een aantal keer op Lowlands.