25 maart 2022

Auteur Merijn de Boer wint De Inktaap 2022 met zijn roman De Saamhorigheidsgroep. Zijn nominatie voor dé literaire jongerenprijs van Nederland had de Boer te danken aan het winnen van de BNG Bank Literatuurprijs 2020. Op donderdag 24 maart werd de winnaar bekendgemaakt in een online live-uitzending. Meer dan 900 jongeren van ruim 50 verschillende scholen in Nederland én België hebben de drie genomineerde boeken gelezen en hun stem uitgebracht.

Uitreiking met de winnaar op de achtergrond via beeldbellen
Merijn de Boer wint de Inktaap 2022. Foto: Marco De Swart 

Dé jongerenprijs van de Nederlandstalige literatuur
Wat gebeurt er als honderden 15 tot 19-jarigen de drie meest bejubelde romans van het afgelopen jaar lezen en de kans krijgen met de schrijvers in gesprek te gaan? En wat als deze jongeren één grote jury vormen en met een goed onderbouwd juryrapport hun eigen prijs uitreiken? Dan heeft u het over De Inktaap, dé jaarlijkse literaire jongerenprijs van de Nederlandstalige literatuur, van Passionate Bulkboek en Stichting Lezen.

Dit jaar werden Zwarte schuur van Oek de Jong, De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer en Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers gelezen, respectievelijk de winnaars van de Boekenbon Literatuurprijs 2020, BNG Bank Literatuurprijs 2020 en de Libris Literatuur Prijs 2021. 

Juryrapport
Na het lezen en bediscussiëren van de genomineerde romans schreven verschillende schooljury’s een juryrapport. Volgens de jury zette Jeroen Brouwers ‘een meesterlijk portret neer van menselijk verval’, Oek de Jong inspireerde jongeren tot discussies met elkaar die anders nooit gevoerd zouden worden, terwijl Merijn de Boer met zijn ‘groep linkse hippies’ liet zien wat een mens kan en wil zijn. 

Een greep uit de bevindingen van de juryleden over De Saamhorigheidsgroep:

– “Ironisch, grappig en vlot geschreven, dat is hoe wij het verhaal in drie woorden zouden omschrijven. Want ironisch is het zeker.”

– “ (…) gaf het een mooi tijdsbeeld met problematiek als de armoede en de natuur die nog steeds actueel zijn.”

– “ Het perspectief vonden wij ook goed toegepast. Er waren namelijk zowel mannelijke als vrouwelijke perspectieven aanwezig.”

Omdat het schrijven van een juryrapport een kunst op zich is, wordt ook elk jaar de Prijs voor het Beste Juryrapport uitgereikt. Die ging naar de leerlingen van het Het Goese Lyceum.

Interactief literair feest vanuit de studio
Door de late versoepeling van de coronamaatregelen vond de uitreiking van De Inktaap voor het derde jaar plaats in een innovatieve, digitale vorm. Tijdens de interactieve livestream, georganiseerd door Passionate Bulkboek, kwamen zowel de genomineerde schrijvers als de juryleden aan bod. Via een rechtstreekse videoverbinding en chatfunctie stelden leerlingen hun meest prangende vragen aan de Boer, de Jong en Brouwers biograaf Lodewijk Verduin. Heeft u de livestream gemist? Binnenkort kunt u deze terugkijken via inktaap.nl.

Op de Inktaaptrofee zelf moet Merijn nog even wachten omdat hij niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn. Maar met behulp van zijn vrouw ontving hij wel al een bos bloemen om het te vieren!

De eerste reactie van de winnaar klonk als volgt:

“Voor mij is literatuur begonnen op de middelbare school, door mijn Nederlands docent (…) dus dit betekent heel veel voor me.”

Historie
Al sinds 2002 komt De Inktaap elk jaar in de prijzenkast van een gevierd schrijver terecht. De afgelopen jaren ging de prijs naar Nina Polak (Gebrek is een groot woord), Murat Isik (Wees onzichtbaar), Martin Michael Driessen (Rivieren) en Connie Palmen (Jij zegt het). Auteur Sander Kollaard won De Inktaap 2021 voor de roman Uit het leven van een hond.

Voor in de agenda
De uitreiking van de Inktaap 2023 vindt plaats op 14 februari in De Doelen in Rotterdam. Welke titels de leerlingen voor deze editie mogen lezen is nog niet bekend, maar de shortlists van de Libris Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs laten al zien dat het weer een goed jaar gaat worden! 

Trefwoorden