Ben jij de bevlogen, betrokken, ervaren toezichthouder die de doelstellingen van de Stichting Lezen, het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur, een warm hart toedraagt? Wil je op basis van je juridische kennis en vanuit een toezichthoudende positie daar een bijdrage aan leveren? Dan nodigen we je van harte uit om te reageren op deze boeiende toezichthoudende positie op het terrein van leesbevordering en leesplezier in Nederland!
Over Stichting Lezen
Stichting Lezen te Amsterdam is een landelijke organisatie voor leesbevordering met ca. 30 medewerkers met als doelstelling het bevorderen van lezen in de ruimste zin van het woord in de Nederlandse en de Friese taal (zie ook www.lezen.nl). Met andere woorden: de Stichting Lezen voorziet in een integrale, onderbouwde en effectieve aanpak van leesbevordering voor kinderen en jongeren van 0 tot 20 jaar. De uitkomsten van internationaal vergelijkende onderzoeken naar leesvaardigheid en leesplezier onder Nederlandse scholieren verlenen deze doelstelling extra urgentie.
Stichting Lezen streeft haar doelen na langs drie lijnen: als kenniscentrum, als landelijk coördinator van leesbevordering en literatuureducatie en als verbindende factor tussen onder andere onderzoek en praktijk en de wereld van onderwijs en opvoeding. Als instelling binnen de Basis Infrastructuur (BIS) ontvangt Stichting Lezen een meerjarige subsidie van het ministerie van OCW. Daarnaast zijn er uit de onderwijsbegroting substantiële extra middelen aan de Stichting Lezen toegekend in het kader van het Masterplan Basisvaardigheden, bestemd voor leesbevordering op scholen en in de kinderopvang. In september 2023 heeft Stichting Lezen een aanvraag bij het ministerie van OCW ingediend voor de Impulsregeling Masterplan basisvaardigheden 2023-2024 en de daaropvolgende twee schooljaren. Deze aanvraag, ter waarde van in totaal € 74 miljoen, is toegekend aan Stichting Lezen. In de komende jaren zal Stichting Lezen dit geld verdelen onder de participerende bibliotheken, die het zullen inzetten op scholen en kinderopvanglocaties binnen hun werkgebied. Deze financiële impuls vraagt om extra inzet vanuit de organisatie binnen onder andere de coördinerende en kennisoverdrachtsrol van Stichting Lezen. Stichting Lezen is het kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Zij zet zich in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur, als onderdeel van het algemene lees- en literatuurbeleid van het Ministerie van OC&W.
Het bestuur van de stichting is opgedragen aan de directeur-bestuurder. Per 1 oktober 2024 treedt een nieuwe directeur-bestuurder in dienst.
De Raad van Toezicht is het toezichthoudende, controlerende en adviserende hoogste orgaan van Stichting Lezen. De Raad van Toezicht treedt op als werkgever van de directeur-bestuurder en ziet erop toe dat de directeur-bestuurder bestuurt conform de doelstelling van de Stichting.
De Raad van Toezicht
- Levert door haar niveau, kennis, ervaring, contacten en optreden daadwerkelijk een bijdrage aan de realisatie van de missie en doelstellingen van de stichting.
- Zij doet dit op een actieve wijze vanuit haar rol als sparring partner en klankbord van de directeur-bestuurder.
- De Raad van Toezicht richt zich op strategisch essentiële onderwerpen en concentreert zich op de hoofdlijnen.
- De Raad van Toezicht toont een zichtbare betrokkenheid bij de organisatie en haar stakeholders en heeft daarbij oog voor de menselijke maat.
- Zij verzamelt op actieve wijze informatie die ten goede komt aan het uitoefenen van haar rol/aan de Stichting.
De werkwijze van de Raad van Toezicht is vastgelegd in een reglement. Binnen de Raad zijn twee commissies actief: de auditcommissie en de remuneratiecommissie. Transparantie, integriteit, goede verhoudingen, en een positieve maar ook kritische houding zijn voorwaarden om als Raad met elkaar tot de beoogde prestaties en doelen te komen. De Raad van Toezicht komt minimaal 4 keer per jaar bijeen voor een vergadering welke wordt voorbereid door de directeur-bestuurder. Stichting Lezen werkt volgens de uitgangspunten van de Governance Code Cultuur.
Algemene eisen aan de leden van de Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht is zodanig samengesteld dat de leden ten opzichte van elkaar, de directeur-bestuurder en welk deelbelang dan ook onafhankelijk en kritisch kunnen opereren.
Solliciteren
De reactietermijn sluit op 30 september 2024. Het gesprek met de selectiecommissie staat gepland op 18 oktober 2024 vanaf 18 uur op het kantoor van Stichting Lezen. Je kunt je CV en motivatiebrief uploaden via de website van Colourful People. Hier lees je ook meer details over de vacature.