19 december 2023

Dit jaar begint op 25 januari de poëzieweek 2024. In Nederland en België worden verschillende activiteiten georganiseerd. Voor docenten uit het primair en voortgezet onderwijs zijn er verschillende lestips om tijdens deze bijzondere week aandacht aan poëzie te besteden.

Logo Poëzieweek 2024

Thema: thuis

Het thema van de poëzieweek van 2024 is thuis. Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.

Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.

Poëziegeschenk 2024

Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk 2024 met als titel ‘Kom nog even naar mij kijken straks’. Het resultaat kun je lezen vanaf 24 januari 2024, Gedichtendag, en gedurende de hele Poëzieweek door een Poëziegeschenk te bemachtigen via jouw deelnemende boekhandel. Je krijgt het Poëziegeschenk gratis bij aankoop van minstens €12,50 poëzie! De cover werd fraai vormgegeven door Armée De Verre.

Daarnaast bieden de deelnemende boekhandels ook gratis de Gedichtendagposter aan. Hierop staat een gedicht uit het Poëziegeschenk. De poster wordt vormgegeven in dezelfde stijl als het Poëziegeschenk.

Poëzieweek 2024 is een organisatie van Poëziecentrum en Poetry International, in samenwerking met Stichting Poëzieclub/Awater, Iedereen Leest, Stichting Lezen, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Creatief Schrijven, Poetry Circle Nowhere en Passa Porta.

Trefwoorden