26 januari 2023

De 20ste editie van De Nationale Voorleesdagen is van start gegaan. H.K.H. Prinses Laurentien las vanochtend voor bij OBS De Notenkraker in Hoogvliet tijdens Het Nationale Voorleesontbijt. In heel Nederland lazen bekende en onbekende Nederlanders voor op scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken.

H.K.H. Prinses Laurentien leest voor uit Maximilliaan Modderman geeft een feestje
Foto: Bas van Hattum

Zij lazen allemaal voor uit het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje, geschreven door Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte (2021, uitgegeven bij Lannoo). Tijdens de jubileumeditie maakten naast H.K.H. Prinses Laurentien de volgende BN’ers er een groot voorleesfeest van: Monique Westenberg, Victoria Koblenko, Joshua Nolet, London Loy, Milouska Meulens, Eva Cleven, ministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf en staatssecretaris Gunay Uslu. Verschillende BN’ers zoals Stefano Keizers en Mascha Feoktistova lazen online voor.

Voorlezen als levenslange herinnering

Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis. Bovendien is het gezellig en versterkt het de band tussen (groot)ouder en (klein)kind. Met een prentenboek haal je dus veel meer in huis dan alleen een boek. Je maakt er mooie momenten en levenslange herinneringen mee.

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos meerdere boeken uit die geschikt zijn voor dit voorleesritueel. De Prentenboek Top 10 is te vinden op www.nationalevoorleesdagen.nl. Het comité koos uit deze Top 10 Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte als Prentenboek van het Jaar. Tijdens de campagne is het Prentenboek van het Jaar in een unieke mini-editie verkrijgbaar in de boekhandel voor maar € 5,75.

Meertalig voorlezen

Victoria Koblenko las vandaag voor uit de Nederlandse editie én de Oekraïense vertaling van het Prentenboek van het Jaar. Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er bij de bibliotheek gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn.

Voorlezen vanaf babyleeftijd

Naast De Nationale Voorleesdagen stimuleert Stichting Lezen het voorlezen ook met het project BoekStart. Uit onderzoek blijkt dat ouders die meedoen aan BoekStart en regelmatig voorlezen, een positieve leesspiraal in gang zetten. Hun kinderen hebben op een leeftijd van 15 maanden een voorsprong in hun taalontwikkeling, en na 22 maanden zijn ze nog verder uitgelopen op niet BoekStart-kinderen. Kinderen met een moeilijk temperament, die snel huilen, geïrriteerd raken en afgeleid zijn, profiteren het sterkst van BoekStart. Zij weten de taalachterstand die ze zonder BoekStart waarschijnlijk zouden oplopen, om te buigen in een voorsprong op kinderen met een makkelijk temperament.

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen 2023 duren nog t/m zaterdag 4 februari. De campagne stimuleert het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. DPG Media is partner en stimuleert (groot)ouders met haar titels om (meer) voor te lezen. Dit jaar is de twintigste editie van de campagne. Tijd dus voor een (voorlees)feestje!