Het thema dat Marit Törnqvist koos voor de Annie M.G. Schmidtlezing is door de oorlog in Oekraïne actueler dan ooit. De titel van de lezing, die zij op woensdag 18 mei geeft in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, luidt ‘Waar ligt de grens?’ Terwijl de hekken rond Europa hoger en hoger worden, wordt er binnen die hekken gesproken over het belang van diversiteit en inclusie. Iedereen verdient dezelfde kansen en moet zich gerepresenteerd zien. Wat betekent dit voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken? Törnqvist verkent in een uiterst persoonlijk verhaal de nieuwe grenzen waar de kinderboekenmaker tegenaan loopt.
Grens van de verbeelding
We leven in een explosieve tijd. Meer dan 80 miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en vervolging. Uit angst voor een toestroom van vluchtelingen en uit angst voor de vreemdeling wordt door regeringen een steeds hoger hek rond de grens van ‘fort Europa’ geplaatst. Sommige vluchtelingen worden er doorgelaten, anderen niet. Maar binnen dit ‘fort’ wordt óók met vuur gesproken over het belang van gelijkheid en meer diversiteit. Alle mensen in ons land moeten dezelfde kansen krijgen en iedereen moet zichzelf gerepresenteerd zien.
Niet alleen in alle beroepsgroepen en opleidingen, maar ook in kunstproducties en literatuur. Kinderboekenmakers kunnen en willen niet om deze beweging heen. Maar hoe moeten zij omgaan met een wereld waar mensen banger en banger voor elkaar worden en zich bovendien steeds bewuster worden van ongelijkheid en verschillende kansen? Wat kunnen makers van kinderboeken doen met de verborgen verhalen die schuilgaan achter de mensen die we ontmoeten? Wiens verhaal mogen ze vertellen? In wie mogen ze zich inleven? Waar ligt de grens van hun verbeelding?
De lezing vindt plaats op woensdagavond 18 mei om 20.00 uur in het Kinderboekenmuseum. Tickets kosten tien euro en zijn te koop via de website van het Kinderboekenmuseum.
De Annie M.G. Schmidtlezing 2022 wordt georganiseerd in samenwerking met IBBY- Nederland en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, ondersteund door het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen.
Over Marit Törnqvist
Marit Törnqvist (1964) is geboren in Zweden, maar verhuisde op haar vijfde naar Nederland. Ze volgde de illustratie-opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en maakte een vliegende start als illustrator van Astrid Lindgren. Al snel veroverde ze buiten Nederland en België een groot publiek. Haar eerste zelfgeschreven boek, Klein verhaal over liefde, werd in 1995 bekroond met een Zilveren Griffel. Törnqvists oeuvre telt vele hoogtepunten, waaronder haar tekeningen in Jij bent de liefste met gedichten van Hans en Monique Hagen en het met een Gouden Penseel bekroonde Pikkuhenki, van Toon Tellegen. In april 2022 verschijnt haar nieuwste boek Schildpad en ik.
Törnqvist heeft de afgelopen jaren haar blik verruimd en talloze boekprojecten voor gevluchte kinderen geïnitieerd over de hele wereld. Ze is betrokken geraakt bij het Iraanse boekpromotieproject ‘Read with Me’ dat zich richt op de meest kwetsbare kinderen in het land. In 2021 kreeg ze in Moskou de IBBY i-Read Outstanding Reading Promoter Award overhandigd voor haar inspanningen op het gebied van leespromotie. Naast illustreren, schrijven en boekpromotie staat Törnqvist regelmatig op de barricades om een stem te geven aan in de klem geraakte vluchtelingen.