16 juni 2021

Stichting Lezen organiseert zaterdag 19 juni voor het eerst de landelijke BoekStartdag. Op deze dag heten alle bibliotheken jonge gezinnen met baby’s en peuters extra hartelijk welkom en bieden zij een aantrekkelijk (online) programma of activiteit. De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman opent de BoekStartdag met een online oproep aan alle ouders van jonge kinderen om het BoekStartkoffertje op te halen en hun kinderen gratis lid te maken van de Bibliotheek.

Boekstartdag 19 juni 2021. Ontdek het in de bibliotheek! Rechts een teddybeer met een boek.

Groeimeter cadeau

Jonge gezinnen maken tijdens de BoekStartdag kennis met BoekStart en de Bibliotheek, onder het motto: ‘Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek’. Zij krijgen als welkomstcadeau een Groeimeter. Daarop staan voorleestips per leeftijdsfase van een jong kind, met links naar video’s met voorleestips. Zo wil Stichting Lezen ouders stimuleren voor te lezen en met hun kind te praten over boeken.

BoekStartkoffertje

Nu de bibliotheken weer open zijn, kunnen ouders naar de Bibliotheek voor het gratis BoekStartkoffertje en lidmaatschap van hun baby. Het koffertje bevat twee babyboekjes en informatie over voorlezen. Marjolein Moorman, wethouder Armoede, Onderwijs en Inburgering van Amsterdam, laat in de openingsvideo van de BoekStartdag weten hoe belangrijk het is om al vanaf jonge leeftijd met kinderen te lezen en te praten over boeken. Zij overhandigt het BoekStartkoffertje aan baby Indah, een kersvers bibliotheeklid.

Webinar Boeken- en voorleestips

In aanloop naar de BoekStartdag organiseert Stichting Lezen het webinar Boeken- en voorleestips voor je baby en dreumes. Leescoach Jos Boon laat de nieuwste boeken voor baby’s en dreumesen zien en geeft tips over voorlezen aan jonge kinderen. Het gratis BoekStart-webinar voor ouders en pedagogisch medewerkers is nog terug te zien.

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; bijna alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Lees hier meer over BoekStart.

Trefwoorden