30 mei 2023

Stichting Lezen organiseert zaterdag 3 juni voor de derde keer de landelijke BoekStartdag. Op deze dag verwelkomen bibliotheken (groot)ouders met baby’s en peuters extra hartelijk. De landelijke organisatie is aanwezig bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem waar wethouder Bas van Leeuwen en directeur Roxane van Acker de dag feestelijk openen.

Boekstartbeer rechts, leest een boek en kijkt naar de camera. Vormgegeven beeld, op roze achtergrond.

Beste verhalenvertellers

Jonge gezinnen maken tijdens de BoekStartdag kennis met BoekStart en de Bibliotheek, onder het motto: ‘Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek’. Bibliotheken die meedoen met de BoekStartdag bieden allerlei activiteiten aan, zoals voorlezen, een workshop of een heus babyfestival.

Het lidmaatschap van de Bibliotheek is voor jonge kinderen gratis. Wanneer ouders hun baby lid maken van de Bibliotheek krijgen zij het BoekStartkoffertje cadeau. Het koffertje bevat twee babyboekjes en informatie over voorlezen. Stichting Lezen wil met BoekStart ouders stimuleren voor te lezen en met hun kind te praten over de boeken die ze samen lezen.

Feestelijk programma in Haarlem

Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem viert op 3 juni niet alleen BoekStartdag, maar ook de 45e verjaardag van Dikkie Dik. Wethouder Bas van Leeuwen en directeur Roxane van Acker openen de dag feestelijk door Dikkie Dik een erelidmaatschap uit te reiken. De Bibliotheek biedt (groot)ouders en hun jonge kinderen daarnaast een uitgebreid programma, met onder andere peutermuziek, advies van de BoekStartcoach bij het kiezen van de leukste babyboeken, en voorleessessies in het Arabisch, Spaans, Oekraïens en Engels.

1 juni: webinar Voorlezen aan je baby en dreumes: de leukste tips!

In aanloop naar de BoekStartdag organiseert Stichting Lezen het webinar Voorlezen aan je baby en dreumes: de leukste tips! Jolien Hesselberth laat de nieuwste boeken voor baby’s en dreumesen zien en geeft tips over voorlezen aan jonge kinderen. Het gratis webinar voor ouders en pedagogisch medewerkers vindt plaats op donderdag 1 juni om 20.00 uur. Aanmelden kan via dit Zoom-formulier.

Onderzoek over voorlezen door ouders en grootouders

Vrijdag 2 juni publiceert Stichting Lezen de nieuwste onderzoekspublicatie van Roel van Steensel, hoogleraar Leesgedrag voor Stichting Lezen: Twee generaties, een verhaal. Daarin maakt hij een vergelijking tussen het voorleesgedrag van ouders en grootouders. Hierbij is gelet op diverse aspecten, zoals hun boekenkennis en de aard van de voorleesinteracties. Daarnaast is gekeken naar de rol van het geslacht van de verzorger en van het kind.

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Zie voor meer informatie www.boekstart.nl.

Trefwoorden