9 juni 2022

Stichting Lezen organiseert zaterdag 11 juni voor de tweede keer de landelijke BoekStartdag. Op deze dag verwelkomen bibliotheken jonge gezinnen met baby’s en peuters extra hartelijk. In Nieuwegein opent wethouder Marieke Schouten de BoekStartdag door het eerste BoekStartkoffertje aan een jong, nieuw bibliotheeklid te overhandigen.

Beeld met beer rechts en links BoekStartdag 11 juni 2022, ontdek het in de bibliotheek

Beste verhalenvertellers

Jonge gezinnen maken tijdens de BoekStartdag kennis met BoekStart en de Bibliotheek, onder het motto: ‘Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek’. Bibliotheken die meedoen met BoekStartdag bieden allerlei activiteiten aan, zoals voorlezen, een workshop over leren praten of een heus babyfestival.

Het lidmaatschap van de Bibliotheek is voor jonge kinderen gratis. Wanneer ouders hun baby lid maken van de Bibliotheek krijgen zij het BoekStartkoffertje cadeau. Het koffertje bevat twee babyboekjes en informatie over voorlezen. Stichting Lezen wil met BoekStart ouders stimuleren voor te lezen en met hun kind te praten over boeken.

Eerste BoekStartkoffertje in Nieuwegein

Met een bijzonder ochtendprogramma start Bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein op 11 juni met het leesbevorderingsprogramma BoekStart. Marieke Schouten, wethouder Sociaal Domein, overhandigt het BoekStartkoffertje aan de eerste BoekStartbaby in Nieuwegein. Daarmee zijn dan alle bibliotheken in Nederland aangesloten bij BoekStart.

Aansluitend komt auteur Marjet Huiberts voorlezen uit haar peuterboek Ebbie in de wasbak (illustraties Milja Praagman, uitgeverij Gottmer). En Bereslim lanceert in Nieuwegein het digitale prentenboek van Ebbie in de wasbak, de eerste uit een reeks van vier.

8 juni: webinar Speels voorlezen

In aanloop naar de BoekStartdag organiseert Stichting Lezen het webinar Speels voorlezen aan je baby en dreumes. Jolien Hesselberth laat de nieuwste boeken voor baby’s en dreumesen zien en geeft tips over voorlezen aan jonge kinderen. Het gratis webinar voor ouders en pedagogisch medewerkers vindt plaats op woensdag 8 juni om 20.00 uur. Aanmelden kan via https://boekst.art/schrijf-je-in-voor-het-boekstartwebinar

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; bijna alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Zie voor meer informatie www.boekstart.nl.

Trefwoorden