De wijze waarop een gesprek gevoerd wordt, hangt in de eerste plaats af van het (leer)doel. Zo zijn leesgesprekken vooral bedoeld voor het achterhalen van leesvoorkeuren van leerlingen, is de Vertel-eens aanpak gericht op de leesbeleving en zijn literaire gesprekken belangrijk voor het structureel werken aan literaire competenties. De vragen die centraal staan, hangen samen met het doel van het gesprek. Ook het soort tekst (of beeld) bepaalt de insteek. Een gesprek over een gedicht pak je bijvoorbeeld anders aan dan een uitwisseling over een verhalende non-fictie tekst.
1. Hoe werken verhalen? Vertel eens…!
Verdiepend over boeken praten van kleuters tot volwassenen? Dat kan: vertel eens…? We gaan actief aan de slag. Lees en bekijk daarom vooraf het boek Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman. En neem een boek mee dat je zelf graag zou bespreken. Liselotte Dessauvagie laat je ervaren dat de Vertel eens-aanpak van Aidan Chambers een laagdrempelige manier is om meer te leren over de werking van verhalen. Met praktische handvatten en mooie boekgesprekken.
2. Literaire leesgesprekken
Ingrid Elijzen (Alan Turingschool, Amsterdam) verzorgt de workshop over literaire leesgesprekken.
3. Praten over poëzie
(…)
het gaat erom alles te doorleven
als we de vraag zelf leven
leven we misschien stilaan,
zonder het te merken op een goede dag het antwoord binnen*
Het gaat erom het gedicht te ervaren.
Als we het gedicht zelf beleven
leven we misschien stilaan,
zonder het te merken vanzelf de antwoorden binnen.
… of niet!
Moeten we namelijk wel altijd op zoek naar antwoorden? Kan het onderdompelen in mooie woorden niet genoeg zijn? Daar gaan Marieke Andela en Anika Verschuur het over hebben met jou. Want wat is poëzie? Wat kun je ermee? En waar ga je het dan over hebben wanneer je samen over gedichten praat? Met werkvormen, voorbeelden en door het zelf te ervaren geven zij je antwoord op deze vragen en meer. Ze kussen het misschien nog ongekende poëzieverlangen in je wakker, waardoor je aan het eind van deze workshop alle weerstand trotseert en als dappere leesconsulent het land van poëtische taal binnen draaft.
*Rainer Maria Rilke
4. Verder met de Boekenkring
De Boekenkring is een laagdrempelige en aantrekkelijke activiteit om in alle groepen van het basisonderwijs boeken te promoten. Leesbevorderaar Jos Walta noemt de Boekenkring niet voor niets de rotonde van de leesbevordering: in korte tijd is er sprake van het komen en gaan van werkvormen en boeksoorten. In deze workshop verkent Nicolien de Pater met jou de mogelijkheden om de Boekenkring daadwerkelijk en structureel de rotonde van de leesbevordering op school te laten zijn. Wat is nodig, wat werkt (welke ervaringen heb jij?) en waar kun jij als leesconsulent/leescoördinator van betekenis zijn?
5. Het is maar hoe je het bekijkt!
Tijdens de workshop duik je met Loes Reichenfeld in de gelaagdheid van een prentenboek. Loes neemt je aan de hand van haar KijkLeesWijzer Prentenboeken mee op onderzoek. Wat is de relatie tussen tekst en beeld? Hoe kun je verschillende lagen uit een verhaal halen? En welke diepere betekenis kun je vinden? Ontdek dat je met een prentenboek de literaire competentie kunt vergroten van iedereen: van kleuter tot leerkracht.
6. Heb je nog zo’n boek?, over leesgesprekken
De vraag ‘Heb je nog zo’n boek?’ klinkt vast niet onbekend bij leesconsulenten die leesgesprekken hebben gevoerd met kinderen die in eerste instantie niet wisten welk boek te kiezen in de schoolbibliotheek. Leesgesprekken bieden kinderen de ruimte om hun eigen leesvoorkeur te ontdekken. In deze workshop gaat Wendie van der Aa in op het nut van leesgesprekken, de werkende factoren hiervan, jouw rol als leesconsulent en de verbinding die jij kunt maken met kinderen en leerkrachten.
7. Workshop 7
Mariette Konink (IJsselgroep Psychologische Dienstverlening en Educatieve Dienstverlening) verzorgt de zevende workshop. Informatie over deze workshop volgt.