Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2024). Voorlezen aan hond vergroot leesvaardigheid. https://www.lezen.nl/onderzoek/voorlezen-aan-hond-vergroot-leesvaardigheid/.
10 februari 2021

Kwispellezen is een in Nederland ontwikkelde interventie waarin kinderen voorlezen aan een hond. Het idee is dat het huisdier hen op hun gemak stelt en hun zelfvertrouwen vergroot. Hierdoor kunnen de voorlezers, in het bijzonder degenen met taalachterstanden, werken aan hun leesvaardigheid.

Een tien weken durende interventie in het buitenland blijkt het voorspelde effect te sorteren. Kinderen uit groep 5 die voorlezen aan een hond, doen dit sneller en accurater dan kinderen die voorlezen aan een volwassene of aan een teddybeer. Daarnaast begrijpen ze de verhalen beter. Het positieve effect op het leesbegrip is er in het bijzonder voor jongens, die over het algemeen minder vaardig zijn in lezen (Le Roux, Swartz & Swart, 2014).

Dit is vooralsnog de enige studie naar voorlezen aan honden met een experimenteel ontwerp. Verder onderzoek is nodig om met zekerheid uitspraken te kunnen doen over het effect van deze interventie (Hall, Gee & Mills, 2016).

Doelgroep(en)