Citeren? Stichting Lezen - Leesmonitor(2022). Prijzen voor de beste Mediatheek en Mediathecaris. https://www.lezen.nl/onderzoek/prijzen-voor-de-beste-mediatheek-en-mediathecaris/.
10 februari 2021

Nationale Mediatheek Trofee

Deze jaarlijkse prijs gaat naar de beste schoolmediatheek van Nederland. De prijs is bedoeld om het belang van een goede leesomgeving onder de aandacht te brengen. De selectie wordt gemaakt door middelbare scholieren en mbo-studenten die, aan de hand van foto’s en verhalen, hun mediatheek aandragen. Een jury kiest vervolgens de winnaar. In 2020 kandideerden zeventien onderwijsinstellingen hun schoolmediatheek, terwijl dit er een jaar eerder 29 waren. Deze daling komt mogelijk doordat in het voorjaar van 2020 de middelbare scholen gesloten zijn geweest vanwege de lockdown om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierdoor hebben docenten de leerlingen in minder sterke mate kunnen stimuleren om hun school in te sturen als kandidaat.

De hoofdprijs ging naar het Maaswaal College uit Wijchen. De jury roemt de mediatheek om de stijlvolle inrichting, waarin plaats is voor ruimtes die verschillende functies vervullen, de in verhouding tot het budget sterke boekencollectie, de ruime openingstijden, en aandacht voor het sociale aspect rondom boeken en lezen, door middel van de organisatie van schrijversbezoeken en een leesclub.

Mediathecaris van het jaar

Deze jaarlijkse prijs gaat naar de beste mediathecaris van Nederland. De prijs is bedoeld om het het belang van het werk van de mediathecaris onder de aandacht te brengen. De selectie wordt gemaakt door leerlingen en docenten die hun mediathecaris kunnen nomineren voor de titel. In 2020 kandideerden elf onderwijsinstellingen op deze wijze hun mediathecaris, terwijl dit er een jaar eerder zeventien waren. Deze daling komt mogelijk doordat in het voorjaar van 2020 de middelbare scholen gesloten zijn geweest vanwege de lockdown om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierdoor hebben docenten de leerlingen in minder sterke mate kunnen stimuleren om hun school in te sturen als kandidaat.

De winnaar wordt met ingang van 2020 gekozen door middel van een openbare online stemming. De hoofdprijs ging naar Bart Vervaecke van het Maaswaal College in Wijchen, die 3.539 stemmen ontving.