Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014

Datum: 
24 april 2014

Het boek Tilt van Michiel Stroink (J.M. Meulenhoff) kreeg de meeste stemmen van de jongeren en won daarmee de Publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014.

De Juryprijs in de categorie Vertaald gaat naar De verticale man, vertaald door Pieter van der Drift en geschreven door Davide Longo (De Geus). Dit is op 23 april bekendgemaakt door juryvoorzitter Annemarie Terhell tijdens de uitreiking in Amsterdam. Giel Beelen maakte in de ochtend van 23 april in zijn radioprogramma bekend dat Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem (Arbeiderspers) de Juryprijs in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig heeft gewonnen. De winnaars ontvangen elk € 15.000 aan prijzengeld. Er is 7500 keer gestemd op de Publieksprijs, ruim tweeduizend stemmen meer dan vorig jaar.

Over De verticale man schrijft de jury: “Het is geen verhaal waar je vrijblijvend mee wegkomt. Je kunt niet als toeschouwer aan de kant blijven staan; het zuigt je mee, het vervreemdt, fascineert, en overrompelt. De verticale man is een ervaring, een boek dat je omver blaast, en je verandert. Er zijn maar weinig schrijvers die zoiets voor elkaar krijgen.”

“Het is een beeldschoon coming of age verhaal over een jonge kwetsbare vrouw die zichzelf verstopt in haar grootouderlijk huis. Een bundel verhalen, die ongelofelijk knap is geconstrueerd en tot in de puntjes klopt, met onvergetelijke personages, een even geraffineerde als originele vorm en een vertelkracht die van de bladzijden spat”, aldus de jury over Zeven pogingen om een geliefde te wekken.

Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs

Het is de vijfde keer dat de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is uitgereikt. De prijs richt zich op boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen. Vorig jaar ging de prijs in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig naar Niemand in de stad van Philip Huff. De prijs in de categorie Vertaald én de Publiekprijs gingen naar Een weeffout in onze sterren van John Green, vertaald door Nan Lenders.

In het kader van de DJP gingen diverse jonge schrijvers samen met Daan Heerma van Voss een maand lang op tournee langs verschillende middelbare scholen. Via deze JongerenliteraTour maakten veel scholieren kennis met de literatuur en het schrijverschap. De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs wordt georganiseerd door Stichting CPNB in samenwerking met CJP en Stichting Lezen. De Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte.

Het juryrapport is hier te downloaden.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr