Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Rindert Kromhout houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2017

Datum: 
31 januari 2017

Op woensdag 10 mei houdt Rindert Kromhout in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2017. De titel van zijn lezing luidt:  De rattenvanger van Weesp. Om de strekking ervan te duiden citeerde Kromhout uit zijn Soldaten huilen niet: ‘Europa is geweldig, met al zijn schrijvers en schilders en componisten. Die zouden de mensen achterna moeten lopen, dat zouden de echte leiders moeten zijn. Lees! Luister! Kijk! En je zult veel beter begrijpen waarom andere mensen doen en denken zoals ze doen en denken.’

Rindert Kromhout (Rotterdam, 1958) volgde een opleiding tot kleuterleider, hoewel hij nooit voor de klas heeft gestaan. In 1978 debuteerde hij met het verhaal ‘Het drakenhuwelijk’, dat in de Donald Duck verscheen. Sinds 1982 schrijft hij fulltime, voor alle leeftijden: verhalen over Kleine Ezel voor de allerjongsten; die over de tweeling erge Ellie en nare Nellie voor beginnende lezers en de veelgeprezen Bloomsbury-trilogie voor jongvolwassenen. Voor het eerste deel uit die reeks, Soldaten huilen niet (2010), kreeg hij zowel de Gouden Lijst als de Thea Beckman-prijs. In 2016 verscheen zijn recentste boek: Een Mann. Op humoristische wijze verwerkt Kromhout zijn milde maatschappijkritiek in zijn werk dat zich kenmerkt door de fantastische verwikkelingen en de merkwaardige karakters.

De Annie M.G. Schmidtlezing is al bijna twintig jaar een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver op persoonlijke wijze zijn visie op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Harm de Jonge, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Gideon Samson en Edward van de Vendel. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

Praktische informatie:

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Na afloop wordt een drankje aangeboden. Toegang bedraagt € 8,50. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen via kinderboekenmuseum.nl.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr