Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Nominaties voor De Inktaap 2019 bekend

Datum: 
8 mei 2018

Nu de winnaar van de Libris Literatuur Prijs bekend is, zijn de nominaties voor De Inktaap 2019 compleet. De drie auteurs die kans maken op deze supercup van de Nederlandse letteren zijn Marjolijn van Heemstra met En we noemen hem, Murat Isik met Wees onzichtbaar en Koen Peeters met De mensengenezer.

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen zo'n duizend scholieren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de ECI Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2019 zijn: 

· En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra – Das Mag Uitgevers (BNG Bank Literatuurprijs 2017)
· Wees onzichtbaar van Murat Isik – Ambo | Anthos (Libris Literatuur Prijs 2018)  
· De mensengenezer van Koen Peeters – De Bezige Bij (ECI Literatuurprijs 2017)

Na het lezen van de boeken wisselen de leerlingen leeservaringen uit, gaan met elkaar in discussie en kiezen uiteindelijk in een debat op school hun winnende titel. De resultaten van alle jury's samen bepalen welk boek De Inktaap 2019 wint. Deze wordt op 12 maart in het bijzijn van alle genomineerde auteurs en juryleden uitgereikt tijdens de slotdag van De Inktaap in de Doelen te Rotterdam.

Historie

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ging de prijs eerder naar onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) en Martin Michael Driessen (Rivieren, 2018). Driessen over De Inktaap: ‘Een literaire prijs maakt altijd trots, maar door een jury van jonge lezers bekroond te worden, geeft je nog meer moed voor de toekomst.’

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr