Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Nationale Mediatheek Trofee 2017 voor RSG Magister Alvinus in Sneek

Datum: 
21 november 2017

De Nationale Mediatheek Trofee 2017 is gewonnen door RSG Magister Alvinus uit Sneek. De jury roemt het gevarieerde voorzieningsniveau van de mediatheek en de inzet van de mediathecarissen om het leesplezier bij de leerlingen te vergroten. De tweede prijs gaat naar het Alfa College uit Groningen en de derde prijs, die dit jaar voor het eerst wordt toegekend, is voor het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam. Alle prijzen zijn uitgereikt door jeugdboekenschrijfster Annejoke Smids op de school van de eersteprijswinnaar.

Om meer jongeren aan het lezen te krijgen zijn boeken noodzakelijk en is een aantrekkelijke leesomgeving onmisbaar. De Nationale Mediatheek Trofee wordt georganiseerd om het belang van een goede leesomgeving onder de aandacht te brengen bij mediathecarissen, docenten en leerlingen, en sluit naadloos aan op het gedachtegoed van jeugdboekenauteur Aiden Chambers.

Eerste prijs

De eerste prijs wordt toegekend aan RSG Magister Alvinus in Sneek. De mediatheek is dankzij een gevarieerd voorzieningsniveau meer dan een studieruimte en biedt de leerlingen een complete leesomgeving in een plezierige en huiselijke sfeer. Daarnaast was de jury onder de indruk van de bevlogenheid van de mediathecarissen en dat zij diverse én originele activiteiten organiseren om het leesplezier te stimuleren. De eerste prijs omvat een boekenpakket t.w.v. € 1000,-, dat bestaat uit de elf Leestips van de Jonge Jury, de tien nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs én de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2018. De overige titels mag de mediathecaris zelf bepalen.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar het Alfa College (locatie Kluiverboom) in Groningen en bestaat uit € 750,-, die gebruikt zal worden ter verbetering van de mediatheek. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs. Er zijn maar weinig mbo's die een mediatheek hebben en alleen al daarom mag deze school geprezen worden. Verder zijn de mediathecarissen van mening dat er voor iedereen een boek te vinden is en dit zie je duidelijk terug in de acties die zij op touw zetten.
Deze editie van de Nationale Mediatheek Trofee is er voor het eerst ook een derde prijs te vergeven. Deze gaat naar het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam, aangezien de enthousiaste mediathecarissen met een zeer beperkt budget veel voor elkaar weten te krijgen. Zij  ontvangen een interieuradviescheque t.w.v. € 500,- van InVorm Architecten in de vorm van een quickscan.

Jury

Dit jaar nomineerden maar liefst 95 leerlingen hun mediatheek, waaruit de jury hun keuze moest maken. De jury bestond dit jaar uit Rob Bonneur (eigenaar/architect bij In Vorm Architecten), Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus, vice-voorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs) en Monique van Oosterhout (eigenaar van Boekhandel v/h Van Gennep te Rotterdam). Het volledige juryrapport staat op de website.

Nationale Mediatheek Trofee 2018

Vanaf januari hebben leerlingen de mogelijkheid om de mediatheek van hun school te nomineren voor de Nationale Mediatheek Trofee 2018. Voor deze editie wordt er een nieuwe samenwerking aangegaan met de webshop voor zelfstandige boekhandels Blz. en zal er meer aandacht komen voor de spil van de mediatheek, de mediathecaris. Inzendingen bestaan uit een of meerdere foto’s van de mediatheek, voorzien van de gegevens van de school én de contactgegevens van de mediathecaris. Vervolgens wordt er contact opgenomen met de mediathecaris om deze inzending te verrijken.

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek organiseren deze wedstrijd om scholen aan te moedigen een aantrekkelijke leesomgeving te creëren voor hun leerlingen en om de mediathecaris, de spil van de mediatheek, in het zonnetje te zetten.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr