Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Jan Dirk Pesman uit Friesland is De Nationale Voorleeskampioen 2016

Datum: 
25 mei 2016

De drieëntwintigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Jan Dirk Pesman (12) uit Wolvega. Jan Dirk mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2016 noemen. De dolgelukkige winnaar kon het mooie nieuws bijna niet geloven. “Ik zei het al toen ik provinciaal winnaar werd, maar nu weer. Niet te geloven: ik heb gewoon een black-out!”, zo zei hij vlak na zijn uitverkiezing. 

Voor een bomvolle Schouwburg Amstelveen las Jan Dirk voor uit Het Leven van een Loser van Jeff Kinney. Achter Jan Dirk wisten ook Willemijn van Keulen (11) uit Nijkerk (Gelderland) en Sara Fris (11) uit Enschede (Overijssel) podiumplaatsen te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Volgens de jury lag het niveau van de finale heel dicht bij elkaar. “Het was echt een foto-finish, het onvoorbereid lezen gaf uiteindelijk de doorslag”, zo zei juryvoorzitter Tosca Menten.
Jan Dirk was volgens de jury ‘compleet foutloos’, wat ze in het juryrapport een ‘ongelooflijk knappe prestatie’ noemden. “De allerbeste voorlezer van Nederland heeft ons helemaal over de streep getrokken bij het onvoorbereid voorlezen. Jan Dirk is een geboren performer, hij transformeerde zodra hij op de voorleesstoel plaatsnam waardoor hij iedereen goed mee wist te krijgen” zo sprak Tosca Menten lovende woorden over de Friese kampioen. Jan Dirk zit op CBS De Wegwijzer in Wolvega. Net als de andere finalisten moest ook hij onvoorbereid voorlezen uit het boek Boy van Roald Dahl. Dit ter ere het 100ste geboortejaar van de legendarische Britse auteur. Als extra prijs is Jan Dirk het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.

Favoriete schrijvers

In totaal deden er dit jaar liefst 3.250 schoolkampioenen uit heel Nederland mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Via lokale finales in bibliotheken werden de beste voorlezers geselecteerd voor de provinciale finales. De winnaars van de provinciale finales streden vandaag om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2016. Favoriete schrijver was dit jaar nog steeds Jacques Vriens. Maar liefst 233 schoolkampioenen lazen voor uit een boek van de voormalige Kinderboekenambassadeur. Het meest voorgelezen boek van 2016, net als vorig jaar, was Dagboek van een Muts van de Amerikaans auteur Rachel Renee Russell. De provincie Noord-Brabant leverde met 509 schoolkampioenen de meeste deelnemers.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De provinciale finales worden georganiseerd door de Openbare Bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr