Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Boer Boris gaat naar zee Prentenboek van het Jaar 2015

Datum: 
30 april 2014

Boer Boris gaat naar zee, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2015. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2013, die de Prentenboek TopTien compleet maken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2015, die worden gehouden van woensdag 21 januari t/m zaterdag 31 januari 2015, staan deze tien boeken centraal.

Ted van Lieshout ontving vele literaire prijzen, waaronder in 2012 de Woutertje Pieterse Prijs voor Driedelig paard. Van Lieshout schrijft naast kinder- en jeugdliteratuur ook voor televisie en toneel. Philip Hopman studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 1999 ontving hij een Zilveren Penseel voor 22 wezen en in 2010 maakte hij samen met Daan Remmerts de Vries het Prentenboek van de Kinderboekenweek Stimmy of het oerwoud in de stad.

In Boer Boris gaat naar zee heeft Boer Boris vakantie. Wat neemt Boer Boris mee? Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Daar weet Boer Boris wel raad op! Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt Boer Boris gaat naar zee uit in een mini-editie met dvd voor € 5, -.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2015:

  • Het boekenliefje, Helen Docherty & Thomas Docherty (Clavis)
  • Als iedereen slaapt, Komako Sakai (De Eenhoorn)
  • Snel naar huis, kleine muis, Britta Teckentrup (Gottmer)
  • Boer Boris gaat naar zee, Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)
  • Pas op! Dit boek bijt!, Nick Bromley & Nicola O'Byrne (Gottmer)
  • Koning Koen en de draak, Peter Bently & Helen Oxenbury (De Vier Windstreken)
  • Piepkleine muis, Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert (Lemniscaat)
  • Klop klop klop, Lucy Cousins (Leopold)
  • Piep wil oversteken, Fleur van der Weel (Querido)
  • Ik wil ook!, Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de twaalfde achtereenvolgende keer plaats.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr