Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Boekenweek voor jongeren van start

Datum: 
23 maart 2015

Vanmorgen is Literatour, de Boekenweek voor jongeren, van start gegaan met het bezoek van de schrijvers Danielle Bakhuis, Daan en Thomas Heerma van Voss, Mano Bouzamour, Ineke Riem, Mirjam Mous en Peter Zantingh aan middelbare scholen in Etten Leur, Oegstgeest, Drachten en Veghel. Tijdens Literatour bezoeken aansprekende en jonge schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen van 15 t/m 18 jaar en hen te inspireren een boek te lezen. Maar liefst 16 schrijvers leggen in één week 45 schoolbezoeken af op 20 scholen in het gehele land. Vrijdag 27 maart wordt Literatour afgesloten met de bekendmaking en uitreiking van de Dioraphte Literatour Prijs.

Literatour werkt nauw samen met zowel de middelbare scholen als uitgeverijen, boekhandels en openbare bibliotheken. Uitgeverijen geven suggesties voor boeken die verkrijgbaar zijn via een kortingsactie. Op vertoon van hun CJP Cultuurkaart krijgen jongeren van 23 maart t/m 26 april in de boekwinkel € 5,- korting op een van de 25 Literatour toptitels. In samenwerking met Talent, de lesmethode Nederlands van uitgeverij Malmberg, is de Literatour Boekentipper ontwikkeld waarmee leerlingen ontdekken welk boek het beste bij ze past. Dit zijn bewust recente titels, omdat deze vaak in schoolbibliotheken maar ook op de leeslijsten ondervertegenwoordigd zijn.

De schrijvers Danielle Bakhuis, Alex Boogers, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Ernest van der Kwast, Mirjam Mous, Alexandra Penrhyn Lowe, Ineke Riem, Lydia Rood, Gideon Samson, Bibi Dumon Tak, Thomas Heerma van Voss, Daan Heerma van Voss, Daan Remmerts de Vries en Peter Zantingh gaan deze week bij de leerlingen het leesplezier weer voorop stellen en hen helpen een boek te vinden dat bij hen past.

Vorige week zijn de nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) bekendgemaakt en is de stemperiode voor de Publieksprijs gestart. Via www.literatour.nu kan iedereen stemmen op haar favoriete boek. Vrijdag 27 maart worden de winnaars bekendgemaakt. De Dioraphte Literatour Prijs is dé prijs voor het beste boek voor jongeren. De prijs bestaat uit twee juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs. Vanaf dit jaar is de jury versterkt met twee jongeren. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-.

Literatour is een project van Stichting CPNB i.s.m. Stichting Lezen, Stichting Schrijver School Samenleving, Uitgeverij Malmberg en CJP. De Literatour wordt tot stand gebracht met financiële ondersteuning van Fonds 21 en het Nederlands Letterenfonds. De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr