Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Aftrap van (V)MBO-leescampagne de weddenschap

Datum: 
30 september 2015

Dit schoolseizoen organiseert Stichting Lezen voor de vijfde keer De Weddenschap, dé leescampagne voor vmbo en mbo. De Weddenschap start op maandag 12 oktober. Bij De Weddenschap dagen drie bekende Nederlanders leerlingen uit in zes maanden tijd drie boeken te lezen. Dat doen zij zelf ook. Wie de opdracht volbrengt maakt kans op een van de schitterende prijzen.

Feestelijke aftrap door BN'ers

Dit jaar trappen Jasper Gottlieb (acteur van o.a. Spangas), Teske de Schepper (vlogger/blogger op YouTube en Teske.nl )en zanger, rapper en producer Brownie Dutch De Weddenschap feestelijk af. Samen met vmbo-klassen in Amersfoort, Almere en Leiden zetten zij hun handtekening onder het Weddenschapscontract. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om het einddoel te halen. Behalve de rol van uitdager vervullen de BN’ers ook de rol van leescoach. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken.

Wie is waar en wanneer?

Jasper Gottlieb trapt af op het Vakcollege Amersfoort (maandag 12 oktober), Teske met leerlingen van het Da Vinci College in Leiden (dinsdag 13 oktober) en Brownie met leerlingen van het Buitenhoutcollege in Almere (woensdag 14 oktober).

Lustrum

De Weddenschap viert dit seizoen haar eerste lustrum. In de vier voorgaande jaren deed een groeiend aantal leerlingen mee. Afgelopen seizoen telde de campagne 3.500 deelnemers. Komend jaar worden er weer meer lezers verwacht. De Weddenschap is een laagdrempelige campagne waarbij leerlingen alle boeken mogen lezen die ze willen, mits in de Nederlandse taal en passend bij de leeftijd.

Onderzoek

Voor veel leerlingen in het vmbo en mbo is lezen geen vanzelfsprekendheid. Ze vinden het niet leuk, kunnen het niet goed genoeg of weten gewoon niet welke boeken leuk zijn. Juist deze aarzelende lezers hebben veel baat bij regelmatig lezen. Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid krijgt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en draagt bij aan het succes op school.

 


 

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr