Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Aftrap LEZEN IS LEUK! in Zeeuws-Vlaanderen

Datum: 
13 november 2014

Op maandag 17 november om 9.30 uur geeft commissaris van de Koning, de heer Han Polman op basisschool Het Mozaïek in Sluiskil het officiële startschot voor het project Lezen is leuk! in Zeeuws-Vlaanderen.

Lezen is leuk! is een initiatief van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen. Honderd scholen in regio’s waar het aantal leerlingen eerder daalt dan toeneemt krijgen een speciale boekenkast gevuld met actuele boeken voor kinderen uit alle groepen in het basisonderwijs. Bovendien krijgen alle kinderen een boekenbon ter waarde van tien euro, waarmee zij direct al op school een boek naar keuze kunnen kopen.

Aanleiding voor Lezen is leuk! is de wetenschap dat (voor)lezen de taalontwikkeling van kinderen bevordert en meer algemeen leidt tot betere schoolprestaties. Veel lezen, zo is meermaals in wetenschappelijk onderzoek aangetoond, heeft een positief effect op alle onderdelen van de Cito. De speciale boekenkast op school is bedoeld om de leesomgeving te verbeteren en met een boek naar keuze kunnen kinderen zelf ervaren hoe leuk (voor)lezen kan zijn.

De scholen die de goedgevulde boekenkast ontvangen gaan meedoen aan het programma de Bibliotheek op school van Stichting Lezen en de bibliotheeksector. Met de Bibliotheek op school gaan bibliotheken op basisscholen en gemeenten strategische meerjarige samenwerkingsverbanden aan. Het doel is om lees- en taalvaardigheid en mediawijsheid van de kinderen te verbeteren.

Lezen is leuk! richt zich op de ondersteuning van de basisscholen in de krimpgebieden Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen. In mei dit jaar ging de eerste Lezen is leuk!-bibliotheek open in Veendam. Het is een initiatief van Stichting Lezen en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Kinderpostzegels steunt deze basisscholen in gebieden waar het lezen wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Hierdoor kan Kinderpostzegels ook iets terug doen voor al die kinderen die zich inzetten voor de Kinderpostzegelactie.

Over Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels steunt projecten in binnen- en buitenland waarin de bescherming en ontwikkeling van kwetsbare kinderen centraal staan. De stichting maakt zich onder meer sterk voor kinderen met leerachterstanden en gedragsproblematiek die dankzij projecten binnen haar programma Preventie schooluitval geholpen worden. Meer informatie op: www.kinderpostzegels.nl

Over Stichting Lezen

Stichting Lezen is het kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Stichting Lezen zet zich in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur als onderdeel van het algemene lees– en literatuurbeleid van het ministerie van OCenW.

Contactpersoon bij Stichting Lezen
Coördinator communicatie en pr