Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Nederland Leest in de klas: docenten website

Datum: 
8 oktober 2015

In november barst Nederland leest weer los en krijgt elk bibliotheeklid een boek cadeau van de Openbare Bibliotheek: Nederland Leest de mooiste korte verhalen, gekozen door A.L. Snijders.
Traditiegetrouw haken ook veel docenten in het voortgezet onderwijs aan bij de campagne, want er zijn weer massaal schoolpakketten besteld: doosjes met daarin 32 exemplaren van de Nederland Leest-bundel, genoeg om ook in de grootste klas elke leerling een boek cadeau te doen. (Voor sommige leerlingen het eerste boek ooit dat zij zelf bezitten!)

campagnebeeld Nederland Leest met bibliotheekpocket (© Stichting CPNB)

Korte verhalen in de klas

Zo’n bundel  met korte verhalen is volgens veel docenten een waardevolle aanvulling in het literatuuronderwijs. Korte verhalen kunnen voor leerlingen een relatief eenvoudige ingang zijn om kennis te maken met (volwassen) literatuur. Een kort verhaal kan in zijn geheel worden voorgelezen en behandeld, ruim binnen  de korte tijdspanne van een lesuur.

Lestips bij Nederland Leest

Dat wordt nog leuker met de lestips die binnenkort op de speciale docenten website van Nederland Leest worden gepubliceerd. Voor Nederland Leest ontwierp Tanja Janssen  een serie opdrachten die direct inzetbaar zijn in het literatuuronderwijs. Aan de hand van vijf stappen wordt de leerling een strategie aangeleerd om korte verhalen te interpreteren – geen keurslijf, maar een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over de korte verhalen in de Nederland Leest-bundel.

Bezoek de Nederland Leest docentenwebsite om de lestips te downloaden

Vlogboek bij Nederland Leest

Jörgen Apperloo, docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse, onderhoudt sinds september 2014 Vlogboek, een webkanaal waarop hij inspirerende en afwisselende filmpjes plaatst waarin hij in vijf à zes minuten drie Nederlandse romans bespreekt om leerlingen in hun literatuurkeuze te ondersteunen.  Voor Nederland Leest  bespreekt Jörgen nu ook op zijn eigen onnavolgbare wijze de verhalenbundel van A.L. Snijders. En daarmee zet hij leerlingen aan tot het lezen van de bundel (“Niet in een keer achter elkaar!”) en helpt hij de leerlingen bij het kiezen van de beste verhalen.
Kortom: het Vlogboek van Jörgen Apperloo is een uitstekend middel om de bundel bij uw leerlingen te introduceren!

Bekijk hier Vlogboek 45: Nederland Leest

Nederland Leest Live!

Ook dit jaar komen auteur en scholier weer samen in de OBA om het Nederland Leest-boek te bespreken. Dat gebeurt dit jaar op woensdag 25 november om 10.00 uur. Arie Boomsma gaat met de A.L. Snijders en de leerlingen in gesprek over de mooiste, ontroerendste en meest verrassende verhalen. De leerlingen maken creatieve verwerkingsopdrachten die tijdens de uitzending (live stream via internet) worden getoond. En ook Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) sluit aan, want hij tekende voor vijf verhalen in de scholierenpocket.

Bezoek de Nederland Leest Live! website voor meer informatie