Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login
Datum: 
5 november 2014

Nederland Leest is begonnen. Bij de start op 1 november  vloog Maarten ’t Hart in een helikopter door Nederland om bibliotheken aan te doen. Tijdens Nederland Leest geven bibliotheken hun leden het boek Een vlucht regenwulpen cadeau. Door de deelname van Stichting Lezen, lezen ook scholieren door heel Nederland het boek. De nieuwe docentenwebsite en de uitzending van Nederland Leest Live! op 26 november bieden vele aanknopingspunten om de campagne te integreren in het literatuuronderwijs. En er is meer. Vier tips voor Nederland Leest in de klas.

Cover scholiereneditie

1. Bezoek de docentenwebsite

De Nederland Leest docentenwebsite biedt extra informatie voor docenten over de auteur en het boek, waarmee zij Een vlucht regenwulpen in de les kunnen introduceren en behandelen. Bijvoorbeeld audiovisueel materiaal (Benali Boekt), maar ook recensies en achtergrondartikelen. En (wellicht ten overvloede) een aantal basale tips, zoals “lees favoriete passages voor” en “geef leestijd om in stilte het boek te lezen tijdens de les”. De website is door CPNB en Stichting Lezen speciaal ontworpen met het oog op digibord en smartphone.

2. Bekijk de uitzending van Nederland Leest Live

Op 26 november van 13.00 tot 14.00 uur kunt u met uw klas live meekijken naar Nederland Leest Live! De interactieve literaire talkshow staat geheel in het teken van Een vlucht regenwulpen. Leerlingen uit heel Nederland verzorgen de inhoud van het programma, dat uit creatieve verwerkingen van de roman bestaat. Met film, muziek, discussie en theater. De presentatie is dit jaar in handen van Arie Boomsma. De uitzending wordt live gestreamd over internet en kijkers kunnen via Twitter deelnemen aan het gesprek (#nlleestlive).

3. Lestips van derden

De docentenwebsite van Nederland Leest is vooral gericht op een introductie van Een vlucht regenwulpen. Docenten die méér dan dat willen, kunnen elders terecht. Op lezenvoordelijst.nl staan uitgebreide verwerkingsopdrachten bij (en docenteninformatie over) het boek. Op leesadviezen.nl staan (voor betalende leden) ook toetsvragen met uitwerking.

4. Bezoek een activiteit of haal een theatercollege in huis

Nederland Leest leidt elk jaar tot spontane initiatieven die inhaken op de campagne. Er zijn lezingen, discussies, filmvoorstellingen en nog veel meer. Het activiteitenoverzicht laat zien wat er lokaal gebeurt. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om een theatercollege in huis te halen. Bureau Leesgierig belooft “een mooie mix van diepgang en vermaak”.