Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login
Datum: 
5 februari 2015

Eind januari 2015 lanceerde CPNB een gloednieuwe campagne voor jongeren: de Literatour. Lees hier wat er gaat gebeuren tijdens deze 'Boekenweek voor jongeren' - en hoe je zelf kunt meedoen. 

Literatour is een nieuwe campagne voor jongeren die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past. Tijdens de Literatour bezoeken aansprekende en jonge schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren tot lezen. Literatour vindt plaats van 23 t/m 29 maart 2015. De Dioraphte Literatour Prijs, voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, wordt in deze week bekendgemaakt en uitgereikt.

Boekenweek voor jongeren

Tijdens deze ‘Boekenweek voor jongeren’ gaan diverse jonge schrijvers, waaronder Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood, Daan Heerma Van Voss, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis, op tournee langs verschillende middelbare scholen. Scholen die mee willen doen, vinden meer informatie op de website literatour.nu. En  er is een mooie kortingsactie: op vertoon van hun CJP Cultuurkaart krijgen jongeren van 23 maart t/m 26 april in de boekwinkel € 5,- korting op een van de 25 Literatour toptitels. Welke dat zijn wordt later bekend gemaakt. In samenwerking met uitgeverij Malmberg wordt de Literatour Boekentipper ontwikkeld waarmee leerlingen ontdekken welk boek het beste bij ze past.

Dioraphte Literatour Prijs

Maandag 23 maart worden de nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) bekendgemaakt en start de stemperiode voor de Publieksprijs. Via literatour.nu kunnen jongeren tussen de 15 en 18 jaar stemmen op hun favoriete boek. 27 maart worden de winnaars bekendgemaakt. De Dioraphte Literatour Prijs bestaat uit twee juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs. Vanaf dit jaar is de jury versterkt met twee jongeren. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-.

Literatour is een project van Stichting CPNB i.s.m. Stichting Lezen, Stichting Schrijver School Samenleving, Uitgeverij Malmberg en CJP. De Literatour wordt tot stand gebracht met financiële ondersteuning van Fonds 21 (hoofdsponsor) en het Nederlands Letterenfonds. De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte.