Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login
Datum: 
19 september 2017

Literatour ‘de Boekenweek voor jongeren’ is een landelijke collectief georganiseerde leescampagne die dit jaar alweer voor de derde keer wordt georganiseerd van 16 t/m 24 september.

Het doel van de Literatour is jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs plezier in lezen te laten ontdekken. Dit gebeurt door een week in het schooljaar binnen de belevingswereld van jongeren intensief de aandacht te vestigen op lezen, boeken en auteurs. Literatour is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt ondersteund door Stichting Dioraphte, Nederlands Letterenfonds, Fonds 21, De Schrijverscentrale, Malmberg, CJP en Stichting De Versterking.

De tour

Dit jaar staat een team van 25 schrijvers klaar om met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan. Zij touren in september langs minimaal honderd middelbare scholen in heel Nederland om met jongeren te praten over verhalen, schrijverschap en lezen. De volgende schrijvers gaan het land in: Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Kees van Beijnum, Abdelkader Benali, Stella Bergsma, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Caja Cazemier, Anne-Gine Goemans, Saïd El Haji, Sanneke van Hassel, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Ernest van der Kwast, Cis Meijer, Gustaaf Peek, David Pefko, Gideon Samson, Natasza Tardio, Buddy Tegenbosch, Elfie Tromp, Arthur Umbgrove en Margje Woodrow.

3PAK

Speciaal voor Literatour 2017 schrijven drie schrijvers korte verhalen, gebundeld in 3Pak, dat cadeau wordt gedaan aan jongeren door de boekwinkel en openbare bibliotheken. Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp schrijven de verhalen.

Dioraphte Literatourprijzen

Op 15 september zijn de Dioraphte Literatour-prijzen uitgereikt. Twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) en een publieksprijs worden toegekend aan de beste boeken voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar van het afgelopen jaar. De winnaars zijn: Jowi Schmitz, Peter Paul Rauwerda en Sarah Crossan