Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Over de sprekers

Hieronder in alfabetische volgorde meer informatie over de diverse sprekers.


Geertje Aalders
. Illustratrice Geertje Aalders (1983) maakt van alles: van olieverfschilderijen tot knipkunst. En alles is even fijn en gedetailleerd. Ze vindt in veel dingen plezier en verwerkt deze kleine verhalen in haar illustraties. Voor de boeken Arabische sprookjes en Mary Poppins ging Geertje met een mesje en schaartje te werk: ze las de verhalen, waarbij de beelden als vanzelf bij haar opkwamen. Het resultaat zijn prachtige, gedetailleerde illustraties met diepte.


Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Na een Bachelor Media & Cultuur en een Master Journalistiek & Research publiceerde zij 7 romans, verschillende scenario’s, toneelstukken, korte verhalen en essays. In 2009 debuteerde Bervoets met Of hoe waarom, 2 jaar daarop verscheen Lieve Céline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Een jaar later verscheen de bestseller Alles wat er was, gevolgd door Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). Bervoets’ werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Naast romans schrijft Bervoets essays en recensies over media en technologie, voor onder andere de Volkskrant en NRC Handelsblad. Haar korte verhalen werden gepubliceerd in verschillende internationale literaire tijdschriften. Eind 2017 ging CarryMe, haar tweede avondvullende theatervoorstelling in première. Bervoets woont en werkt in Amsterdam en schrijft momenteel aan haar zevende roman, Welkom in het rijk der zieken, die in mei 2019 zal verschijnen.


Dr. Gertrud Cornelissen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar werk op de Nieuwste Pabo Sittard startte ze met een promotieonderzoek naar de invloed van literaire gesprekken op de literaire competentie van basisschoolleerlingen. In 2016 rondde zij dit onderzoek af aan de VU met het proefschrift Maar als je erover nadenkt… In samenwerking met bibliotheek De Domijnen en de Nieuwste Pabo verzorgt ze trainingen literaire gesprekken. In JSW publiceerde ze artikelen over de werking van literaire gesprekken en het volgen van literaire ontwikkeling.


Lucas van der Deijl doet aan de Universiteit van Amsterdam promotieonderzoek in de historische letterkunde en de digitale geesteswetenschappen en is daarnaast als redacteur verbonden aan LitLab, een ‘digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek op de middelbare school’, dat ontwikkeld werd aan de Universiteit Utrecht.


Babs Gons is schrijver, performer, theatermaker, host en docent creatief schrijven. Ze was jarenlang artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere en organiseerde 10 jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso, onder de naam Palabras. Ze werkt regelmatig als docent spoken word en creatief schrijven op scholen en binnen jongerenproductiehuizen, geeft masterclasses schrijven voor performance en begeleidt talent op weg naar hun doel. Ze is onderdeel van het spokenwordcollectief Clubspoken en heeft een eigen performancecollectief, De Vurige Harten Club, waarmee ze korte, krachtige performances maakt rondom allerlei thema’s, voor verschillende ruimtes en gelegenheden.


Martijn Hensgens Van leerkracht naar onderwijsadviseur, naar directeur en weer terug naar onderwijsadviseur. Sinds 2014 mede-eigenaar van Vol van Leren. Tegenwoordig werkzaam bij de Vliegende Brigade (begeleiding onvoldoende en zeer zwakke scholen) en als interim-directeur. Specialisatie t.a.v. leesonderwijs: stuurgroep Open Boek, nascholingen en trainingen voor leesconsulenten, op maat trainingen begrijpend lezen en leesbevordering voor scholen, medeauteur Opleiding Vol van Lezen.


Joke J. Hermsen (1961) is schrijfster en filosofe. Haar romans De liefde dus en Blindgangers werden genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar succesvolle essaybundel Stil de tijd werd bekroond met de Jan Hanlo Prijs (2010). Kairos en Melancholie van de onrust behaalden de shortlist voor het beste filosofische boek van het jaar. Haar hele oeuvre werd bekroond met de Halewijnprijs.


Jos van Hest is dichter, publicist, poëziedocent, presentator en redacteur. Hij studeerde Nederlands en theaterwetenschappen. Als poëziedocent is hij verbonden aan de School der Poëzie. Via de Schrijverscentrale geeft hij poëzieworkshops op scholen, in bibliotheken en gevangenissen. Hij schrijft lesbrieven en poëzietips voor het onderwijs, onder andere voor Stichting Lezen, en hij presenteert het maandelijks Open Podium in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Gedichten van hem verschijnen bij Uitgeverij Plint op kaarten, posters, wijnetiketten, kussenslopen, in prentenboeken en in het tijdschrift DICHTER.


Frénk van der Linden (1957) is freelance journalist, werkt voor diverse radio- en televisieprogramma's. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews, reportages en documentaires. Voor een serie vraaggesprekken in NRC Handelsblad kreeg hij de Prijs voor de Nederlandse Dagbladjournalistiek. Van zijn hand verscheen onder meer de bindel Tot op het bot - gesprekken over ziel & zaligheid (ca. 50 interviews met o.a. Freddy Heineken, Johan Cruyff, Frits Bolkestein en Jan Wolkers). Een tweede verzameling, Laten we eerlijk zijn - 25 jaar spraakmakende gesprekken werd opgenomen in de Canon van de Journalistiek. Naast zijn journalistieke en literaire werk leidt Frénk ook regelmatig debatten en congressen. Ook geeft hij masteclasses interviewtechniek op scholen en redacties van kranten, tijdschriften en radio/televisieprogramma's.


Martijn van der Linden (1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan 12 landen en won verschillende prijzen, waaronder in 2016 de Woutertje Pieterse Prijs voor het boek dat hij maakte met schrijver Edward van de Vendel: Stem op de okapi. Het boek Tangramkat werd in 2017 bekroond met een gouden penseel en een zilveren griffel en werd gekozen tot een van de best verzorgde boeken van 2016. Met zijn vrouw - kinderboekenschrijfster Maranke Rinck, maakt Martijn sinds 2004 prentenboeken zoals Het prinsenkind, Ik voel een voet!, Memorykonijn en Tangramkat.


Bas Maliepaard (1982) werkt als freelance journalist, recensent en dagvoorzitter. Hij schrijft onder meer voor dagblad Trouw en publiekstijdschriften als Margriet en Flow over onderwerpen in de hoek van kunst, cultuur, literatuur, media en showbizz. Hij is gespecialiseerd in jeugdliteratuur en interviews met bekende artiesten. Ook presenteert hij maandelijks De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur en werkt hij als tekstschrijver. Als dagvoorzitter presenteert hij grote en kleine bijeenkomsten in de culturele sector. Bas Maliepaard studeerde journalistiek en volgde een minor moderne geschiedenis in Utrecht en deed de uitgeversopleiding van de VOB Boek & Media Academie. En eigenlijk het belangrijkste: hij is vader van Max (3,5) en Ella (1). www.basmaliepaard.nl en www.degrotevriendelijkepodcast.nl.


Kris Nauwelaerts Na een opleiding als grafisch kunstenaar houdt Kris Nauwelaerts zich vanaf 1984 uitsluitend bezig met het illustreren van kinder- en jeugdboeken. Sinds 2003 geeft hij les aan PXL-Mad School of Arts te Hasselt (België) als docent Illustratieve Vormgeving. In 2015 promoveerde hij op basis van een studie die de relatie beschrijft tussen artistieke prentenboeken en de beeldende geletterdheid van de lezer. De prentenboeken Prinses Anna en Op zoek naar mij zijn de artistieke output van zijn promotieonderzoek.

Plint

Plint combineert gedichten met werk van beeldend kunstenaars en illustratoren. Plint bestaat sinds 1979. In die tijd hebben we honderden poëzieposters gemaakt en bijna een miljoen posters verspreid. Als je die naast elkaar zou hangen, kun je een vlaggenlijn van hier naar Parijs volhangen. Heen en terug. Uit al die posters hebben we de 100 leukste, beste, grappigste geselecteerd voor kinderen van 6 tot 106. ;-) Die hebben we gebundeld in het gedichtenprentenboek Één gedicht is nooit genoeg, recent verschenen in de 5e druk. Bij de vierde druk hebben we poëziedocenten en dichters gevraagd om poëzielessen te schrijven bij 52 posters uit het boek. Die lessen staan op een afgeschermd gedeelte van onze site www.plint.nl. Als je het boek koopt, krijg je inlogcodes waarmee je kunt inloggen. 
Iedere maandagochtend staat er een toepasselijk gedicht met een les klaar. Met Moederdag gaat het natuurlijk over moeders en met de Kinderboekenweek bijvoorbeeld over boeken en lezen. Zo heb je altijd een mooi en bijzonder begin van de week. Natuurlijk hoef je niet iedere week een les te doen. Maar elke week een gedicht lezen in de klas kost maar een paar minuten.


Daan Remmerts de Vries (1962) schrijft, illustreert en schildert. Hij heeft, sinds 1990, zo’n 45 jeugdboeken gepubliceerd, en bovendien 6 romans (onder pseudoniem).
In 2003 ontving hij De Gouden Griffel voor Godje, in 2010 opnieuw voor Voordat jij er was. Verder kreeg hij 5 Zilveren Griffels en in 2014 de Gouden Lijst voor Tijgereiland.


Maranke Rinck. De Rotterdamse kinderboekenschrijver Maranke Rinck (1976) schrijft prentenboeken, korte verhalen en boeken voor beginnende lezers. In opdracht van educatieve uitgeverijen, musea en andere organisaties schrijft ze verhalen en teksten voor kinderen. Voor Tangramkat kreeg ze in 2017 een zilveren griffel. Knikkeruil was in dat jaar het officiële Prentenboek van de Kinderboekenweek. Maranke werkt vaak samen met haar man, illustrator Martijn van der Linden. Hun prentenboeken, waaronder ook Het prinsenkind, Ik voel een voet! (Parents’ Choice Gold Award, de Goldfinch Award, en een Leespluim) en Memorykonijn (Leespluim) zijn in meer dan 15 landen verschenen en wonnen verschillende prijzen.


Annemarie Terhell is sinds 2003 werkzaam als jeugdboekrecensent voor verschillende media, onder meer de kinderkrant Kidsweek en de jongerenkrant 7Days, en is daarnaast eindredacteur van tijdschrift Lezen. Zij maakte deel uit van verschillende kinder- en jeugdboekenjury’s, waaronder de jury voor de Gouden en Zilveren Griffels, de Gouden Zoen, de Gouden Lijst, de Thea Beckmanprijs, het Charlotte Köhler Stipendium. Ook was zij voorzitter van de Max Velthuijs-prijs en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (nu: Beste Boek voor Jongeren).


Gaudola van Vlissingen startte na haar studie Nederlands haar loopbaan in het middelbaar onderwijs en werkte vervolgens aan de toenmalige opleiding voor kleuterleidsters, daarna enige jaren bij een vrije school, gevolgd door de pabo. Dat laatste nu al bijna 19 jaar met veel plezier. Haar liefde voor prentenboeken is nooit overgegaan en ze bevordert graag kennis over en inzicht in het grote belang van werken met prentenboeken.
Gaudola werkt als docent Nederlands bij Hogeschool Inholland Den Haag.


Letty Wijma werkte de eerste jaren van haar onderwijsloopbaan in het regulier onderwijs en maakte daarna de overstap naar het cluster2-onderwijs. Na het voltooien van de studie Nederlands in Utrecht ging zij werken aan de pabo. Het enthousiasme voor prentenboeken dat lang geleden is begonnen aan de vroegere opleiding voor kleuterleidsters probeert ze nu over te dragen aan studenten en cursisten. Letty werkt als docent Nederlands bij Hogeschool Inholland Rotterdam.