Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Inclusiviteit in jeugdliteratuur

Stichting Lezen heeft naar aanleiding van de publicatie Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit van Sara Van den Bossche en Anne Klomberg op 2 december het webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur georganiseerd. Hoe inclusief (of exclusief) is de Nederlandstalige jeugdliteratuur? Wat doet het met kinderen als zij zichzelf of anderen niet of eenzijdig in jeugdliteratuur gerepresenteerd zien? Wat moet er gebeuren om het aanbod aan jeugdliteratuur inclusiever te maken?

Het webinar bestaat uit een panelgesprek. Tijdens het gesprek zal inclusiviteit vanuit verschillende invalshoeken (wetenschap, uitgeverswereld, schrijversvak, boekenvak) worden belicht. 

  • Ymke de Bruijn is promovenda bij het Societal Challenges Lab van de Universiteit Leiden. Hier doet zij onderzoek naar de manier waarop kinderen en hun omgeving kijken naar diversiteit in de samenleving.  
  • Mylo Freeman heeft zo’n zestig prentenboeken op haar naam staan waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit. Mylo heeft het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 gemaakt: Tweeling!
  • Mediawetenschapper en auteur Reza Kartosen-Wong vertelt over de impact die mediarepresentaties op ons hebben: hoe beïnvloeden media onze blik op de wereld en onze identiteit?
  • Sayonara Stutgard van Chaos zal als uitgever deelnemen aan het gesprek: welke rol kunnen en moeten uitgevers spelen om het boekenaanbod diverser te maken en ruimte te creëren voor nieuwe literaire stemmen? En hoe zet Uitgeverij Chaos zich hiervoor in?
  • Joan Windzak is eigenaar van kinderboekwinkel EduCulture in Amsterdam, gespecialiseerd in diversiteit en inclusie. Volgens Joan moeten kinderboeken een weerspiegeling zijn van de wereld waarin kinderen leven.

Journalist, presentator en columnist Hasna El Maroudi leidt het gesprek.

Het webinar is bedoeld voor professionals uit het boekenvak en beleidsmakers in de culturele en onderwijssector. Ook docenten, pedagogisch medewerkers, bibliotheekmedewerkers en overige geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen.

Het webinar duurt ongeveer een uur. Je kunt de video van het webinar hier bekijken.