Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Ik wil...

Staat wat u wilt er niet bij? Probeer het zoekveld op de homepage of neem contact met ons op.
 

Als u op zoek bent naar een project om zelf uit te voeren, kunt u het beste onze website Leesplan bezoeken. Daar vindt u een uitgebreid overzicht van leesbevorderingsprojecten, inclusief contactinformatie van de organiserende instellingen. 

Stichting Lezen ontwikkelt, financiert, en ondersteunt een groot aantal leesbevorderingsprojecten. Van een aantal grote projecten zijn we ook eigenaar, zoals De Nationale Voorleeswedstrijd, De Jonge Jury en De Weddenschap. 

Onder publicaties treft u een aantal brochures die projectbeschrijvingen bevatten, zoals Lezen in de klas voor het voortgezet onderwijs.

Als u zich abonneert op ons blad Lezen, ontvangt u vier maal per jaar een mooi magazine met - naast heel veel ander nieuws -  veel informatie over leesbevorderingsprojecten. 

Een abonnement op tijdschrift Lezen is voor lezers in Nederland kosteloos. Vul uw gegevens in op het aanmeldformulier en u ontvangt tijdschrift Lezen vanaf het eerstvolgende nummer. 

Lezen, tijdschrift over leesbevordering en literatuureducatie, verschijnt vier keer per jaar. Lezen richt zich op professionals in Nederland die werken met kinderen en jongeren van 0-18 jaar, die het leesbevorderingswerk dagelijks in de praktijk vormgeven, in de kinderopvang, op school, in de boekhandel en bibliotheek.

Adreswijziging

Een adreswijziging voor het tijdschrift kunt u hier doorgeven.

Opzegging

Wilt u het tijdschrift niet meer ontvangen? dan kunt u dat hier aangeven

Vragen

Heeft u andere vragen m.b.t. ons de levering van ons tijdschrift? Stel ze hier.

 

Jonge lezers in contact brengen met schrijvers werkt zeer leesbevorderend. Bij diverse leesbevorderingsprojecten is een schrijversbezoek dan ook een terugkerend onderdeel van het prgoramma. Stichting Lezen subsidieert geen schrijversbezoeken, maar wie een schrijver boekt via De Schrijverscentrale ontvangt in sommige gevallen wel een kleine subsidie via de Schrijverscentrale.

Bezoek voor informatie over boekingen en voor contactinformatie de website van de Schrijverscentrale, of bel direct 020 623 49 23.

 

Stichting Lezen geeft diverse publicaties uit:

Lezen Magazine, Kwartaaltijdschrift voor leesbevordering en literatuureducatie.
Lezen onderzocht, Diverse onderzoekspublicaties voor een breder publiek van leesbevorderingsprofessionals en beleidsmakers.
Lezen brochures, Praktische brochures waarmee professionals hun voordeel kunnen doen.
Stichting Lezen beleid, Beleidsnotities en jaarverslagen.
Kunst van Lezen brochures

Bezoek direct ons publicatieoverzicht

 

Stichting Lezen geeft diverse publicaties uit met feiten over lezen en leesgedrag. Daarnaast ontsluiten wij veel informatie over (het belang van ) lezen en leesgedrag via de website Leesmonitor.nu

Op de website www.deweddenschap.nl lees je alles over deze wedstrijd. Hier kunnen leerlingen en docenten zich ook aanmelden om mee te doen met De Weddenschap.

Alle informatie over meedoen met De Jonge Jury vindt u op de www.jongejury.nl. Hier kunt u ook lesmateriaal bestellen. 

Wilt u meedoen aan de scriptieprijs? Dat kan, als u een masterscriptie heeft geschreven over een onderwerp dat betrekking heeft op leesbevordering. Hieronder vallen diverse onderzoeksthema’s: de leescultuur, leesmotivatie en -gedrag, leesbegrip, lezersprofielen, de sociale of maatschappelijke functie van lezen, digitaal lezen, lezen in relatie tot andere media etc.

Lees meer over de scriptieprijs Leesbevordering in het reglement.  

 

Basisscholen die mee willen doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd kunnen een gratis deelnamepakket aanvragen via de speciale website.

Op de website van BoekStart kunt u zien of BoekStart bij u in de bibliotheek of kinderopvang is.

Goede (voor)leesadviezen krijgt u in de boekhandel en de bibliotheek. Ook boekbesprekingen in kranten en tijdschriften kunnen behulpzaam zijn. Ook op internet is er veel te vinden, bijvoorbeeld:

Boekenzoeker - hier kan iedereen terecht voor uitgebreide tips

WhyILoveThisBook - bekende en onbekende lezers vertellen waarom ze van een boek houden

 

Goede (voor)leesadviezen krijgt u in de kinderboekhandel en de bibliotheek. Maar ook op internet is er veel te vinden, bijvoorbeeld:

Leesplein - de bibliotheek geeft hier  tips voor alle leeftijdsgroepen van 0 tot 15+ jaar

Boekenzoeker - hier kunnen u en uw kind terecht voor uitgebreide tips

Lezenvoordelijst - deze website bevat een lijst met boeken, ingedeeld op leesniveau, voor middelbare scholieren

Stichting Lezen ondersteunt in principe geen boekpublicaties. 

Bezoek Schrijven Online voor advies, wedstrijden en meer als u van plan bent een boek uit te (laten) geven. 

Een adreswijziging voor het tijdschrift Lezen kunt u met dit formulier doorgeven