Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Met de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) brengt u jongerenliteratuur in de klas tot leven. Jongerenliteratuur is literatuur die jongeren aanspreekt en die ze aan het lezen houdt. Elk jaar (sinds 2010) selecteert een deskundige jury uit het brede boekenaanbod de beste boeken voor jongeren. Boeken die in de winkel liggen als volwassenen- of als jeugdboek, maar die allemaal op enig moment geschikt zijn om als lijstboek te lezen.

De winnaars van de DJP in 2012 © CPNB

De Dioraphte Literatour Prijs (voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs) is de enige literaire prijs voor jongerenliteratuur in Nederland. Er zijn drie prijzen: twee juryprijzen en een publieksprijs. Wie de juryprijzen wint, wordt bepaald door een vakjury van professionals op het gebied van (jongeren)literatuur. Wie de Publieksprijs wint bepalen jongeren zelf. Het prijzengeld (totaal € 45.000,-) wordt beschikbaar gesteld door Stichting Dioraphte.

Sinds 2015 maakt de Dioraphte Literatour Prijs onderdeel uit van Literatour, de Boekenweek voor jongeren. 

In samenwerking met
Contactpersoon bij Stichting Lezen
Specialist voortgezet onderwijs