Op donderdag 29 januari 2015 luidt Gedichtendag de Poëzieweek in. Het motto van deze editie is Met zingen is de liefde begonnen. En als een dichter de liefde bezingt, dan krijg je poëzie. Hoe maak je de Poëzieweek tot een succes in de klas? Vijf tips op een rij.
1. Maak gebruik van de Poëzieweek Lestips
De Poëzieweek Lestips maken het de docent weer erg gemakkelijk om (voor,) tijdens (en na) de Poëzieweek met poëzie aan de slag te gaan. Er zijn tien lestips voor het basisonderwijs, tien voor de onderbouw van het vo en tien voor de bovenbouw. Allemaal gratis te downloaden. De lestips zijn met zorg ontwikkeld door specialisten die veel ervaring hebben met lessen in lyriek. Bovendien is er een archief met lestips uit voorgaande jaren. Een schat aan lesstof dus...
2. Nodig een dichter uit in de klas
Poëzie is het mooist als het wordt voorgelezen. Een goede reden om tijdens de Poëzieweek een dichter in de klas uit te nodigen. Dankzij een speciale regeling van het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Schrijver School Samenleving doet u dat bovendien met korting.
3. Haal een poëzieworkshop de klas in
Nederland kent een aantal instellingen die workshops verzorgen over (het schrijven van) poëzie. Bezoek de websites van School der Poëzie, PoëziePaleis en Huis van Gedichten en ontdek of er iets voor u bij zit.
4. Gebruik de PoëzieBiebApp
Deze primeur in 2015 brengt liefst tien bundels binnen handbereik tijdens de Poëzieweek. Zeer geschikt voor wie in het voortgezet onderwijs aandacht aan poëzie wil besteden en leerlingen met tablet of telefoon wil laten grasduinen. Helaas bevat de app dit eerste jaar geen kinderpoëzie, dat kan volgend jaar dus beter.
5. Organiseer zelf een activiteit (of bezoek er een van een ander)
De Poëzieweek is hét moment om op school een eigen dichtwedstrijd te organiseren - vergeet niet de resultaten in te zenden naar landelijke wedstrijden als Doe Maar Dicht Maar. Daarnaast vinden er overal in het land activiteiten plaats die soms ook in aanmerking komen voor een klassenuitje. Bekijk het overzicht van activiteiten, waar u ook uw eigen activiteit kunt aanmelden.