Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Over de sprekers

Hieronder in alfabetisce volgorde korte biografieen van de diverse sprekers.

Karien van Buuren

Karien van Buuren studeerde Pedagogische Wetenschappen met als specialisatie Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken. Na haar studie werkte zij op een kinderdagverblijf waar kinderen van allochtone- en tienermoeders in re-integratietrajecten werden opgevangen. Daar werd haar in de dagelijkse praktijk duidelijk hoe belangrijk taalstimulering en ouderbetrokkenheid is. Als vrijwilliger bij VoorleesExpress Utrecht, kreeg zij een baan bij het Platform VoorleesExpress (Stichting SodaProducties). Zij hield zich daar met name bezig met de verdere, landelijke ontwikkeling van de methodiek, effectonderzoek en de coaching van lokale projectleiders. Sinds twee jaar is zij  in dienst van de Rijnbrinkgroep om de VoorleesExpress op te zetten bij bibliotheekstichtingen in Overijssel. Zo wordt er gewerkt aan de leesopvoeding van kinderen vanuit een partnerschap tussen het onderwijs, ouders en de bibliotheek, om taalachterstanden te voorkomen en laaggeletterdheid tegen te gaan. In 2013 is Karien gestart als freelancer bij Stichting Actief Ouderschap.

Niels Bakker

Niels Bakker doet voor Stichting Lezen onderzoek naar ontwikkelingen in het digitale lezen. Daarnaast is hij als onderzoeksmedewerker bij Stichting Lezen verantwoordelijk voor de Leesmonitor, een website met onderzoek over lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

Niels ’t Hooft

Niels ’ t Hooft noemt zichzelf hybride schrijver en videogameromanticus. Hij is auteur van drie romans, waarvan De verdwijners (2013) de meest recente is. Ook schrijft hij verhalen voor games, en werkt als game- en technologiejournalist voor onder andere NRC en KIJK. Momenteel werkt hij bovendien aan een onafhankelijk onderzoek naar de digitale roman, na eerder al te hebben geëxperimenteerd met leestesten en alternatieve bladermethodes voor e-boeken. Hoe kunnen digitale schrijftools leiden tot andere, betere romans, en hoe kunnen lees-apps leiden tot een andere, betere leeservaring?

Johan van Iseghem

Johan van Iseghem was vanaf 1974 werkzaam als leraar Nederlands in Brugge. Hij promoveerde aan de KU Leuven in 1988. In 1991 werd hij aangesteld als begeleider voor het schoolvak Nederlands in West-Vlaanderen en, aan de KU Leuven, als hoofddocent in de lerarenopleiding Nederlands. Hij doceerde aanvankelijk moedertaaldidactiek, later ook moderne Nederlandse letterkunde. In 2002 werd hij benoemd tot hoogleraar. Sedert oktober 2012 is hij bijzonder emeritus aan de faculteit Letteren, waar hij nog literaire vakken doceert.

Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper ( 1952) schreef al op jonge leeftijd. In 1974 brak hij zijn studie filosofie af om beroepsschrijver te worden. Er verschenen bundels met verhalen en gedichten voor volwassenen, maar bekendheid verwierf hij vooral met zijn werk voor kinderen. Hij schreef meer dan veertig kinderboeken. Majesteit, Uw ontbijt werd bekroond met een Vlag en Wimpel, Robin en Suze en Het eiland Klaasje en Robin is verliefd kregen een Zilveren Griffel, en met Robin en God won hij de Gouden Griffel.
In 2000 verscheen het kinderboekenweekgeschenk Eiber! In zijn bloemlezing uit de Nederlandse jeugdpoëzie nam Gerrit Komrij van Kuyper het maximale aantal van tien gedichten op.
Van zijn boek Het zakmes maakte regisseur Ben Sombogaart een tv-serie en een speelfilm. Kuyper schreef het scenario. Serie en film wonnen tezamen veertien prijzen, waaronder de International Emmy Award, de Grote Kinderkast, het Gouden Kalf en de Cinekid Award. Het zakmes werd onlangs als enige jeugdfilm opgenomen in de canon van de Nederlandse film.
De schitterende jeugdroman Hotel de Grote L (2014) verscheen in het jaar dat Kuyper 40 jaar schrijver was. Het is bewerkt tot theaterstuk en film (verschijnt in 2015).

Piet Litjens

Piet Litjens (1953) studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft als taalonderwijskundige ervaring opgedaan in verschillende sectoren van het onderwijs (primair onderwijs, voortgezet onderwijs,  middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneducatie. In die verschillende sectoren, werkvelden en beleidsterreinen heeft hij een breed netwerk opgebouwd. Sinds 2010 is Piet Litjens wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen (ITTA).

Bas Maliepaard

Bas Maliepaard (1982) werkt als dagvoorzitter en freelance journalist. Hij schrijft onder andere voor dagblad Trouw en publiekstijdschriften als Margriet en Flow over onderwerpen in de hoek van kunst, cultuur, literatuur, media en showbizz. Hij is gespecialiseerd in jeugdliteratuur en interviews met bekende artiesten. Ook werkt hij als tekstschrijver, docent en presentator voor onder andere Stichting CPNB (organisator Boekenweek) en Stichting Lezen. In opdracht van die organisaties geeft hij workshops en presentaties op scholen en in bibliotheken. Bas Maliepaard studeerde journalistiek en een minor moderne geschiedenis in Utrecht en deed de uitgeversopleiding van de VOB Boek & Media Academie. 

Koos Meinderts

Koos Meinderts (1953) schrijft naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers gedichten en fantasievolle verhalen voor lezers vanaf een jaar of negen. Zijn boeken zijn bijna allemaal van tekeningen voorzien door zijn vrouw Annette Fienieg. Zijn allereerste boek is ontstaan uit een aantal korte verhalen die hij voor de toenmalige kinderkrant van Vrij Nederland schreef. Op verzoek van de uitgever is er een boek van gemaakt, Mooi Meegenomen. Meinderts verhalen zijn spannend, humoristisch en soms filosofisch getint. Met zijn verhalen wil hij zijn lezers aan het denken zetten. Een van zijn bekendste kinderboeken is De club van lelijke kinderen. Voor Keizer en de verhalenvader kreeg hij een Vlag en Wimpel. Leen werd genomineerd voor de prestigieuze Duitse jeugdliteratuurprijs.

Jaap Robben

Schrijver/dichter Jaap Robben (1984) rondde eerst de studie Milieu- en Maatschappij Wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch. Sinds 2000 schrijft hij gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en publiceerde vier bundels: Twee vliegen (2004), De nacht krekelt (2007),  Zullen we een bos beginnen? (2008), dat op de shortlist stond van de Gouden Uil voor jeugdliteratuur in 2009, en Als iemand ooit mijn botjes vindt (2012), dat bekroond werd met de Vlag en Wimpel 2013. In augustus 2010 verscheen het veelbesproken boek De Zuurtjes, een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. Voor dit boek werkte hij samen met illustrator Benjamin Leroy. De Zuurtjes kreeg een White Raven van de Internationale Jugendbibliothek van München. In 2014 verraste Jaap Robben met zijn roman Birk, zijn debuutroman voor volwassenen. Het boek werd lovend ontvangen door de pers, maakte al snel drie herdrukken mee en zal vertaald worden in het Duits en Engels. Van september 2008 tot oktober 2010 was Robben Stadsdichter van Nijmegen. Naast schrijver is hij ook theatermaker.

Coen Simon

Coen Simon is schrijver en filosoof. In zijn werk speelt lezen een belangrijke rol. Hij debuteerde in 2003 met De wereld tussen haakjes waarin hij bekende filosofische uitspraken uitlegt aan de hand van literaire fragmenten. Het in 2012 met de Socrates Wisselbeker bekroonde En toen wisten we alles pleit ervoor de wereld meer te lezen als een verhaal en minder te meten als een sociaal wetenschappelijk experiment. Simon is niet bang voor ontlezing, hij verwacht zelfs een steeds grotere invloed van het geschreven woord. Hij is wel bang voor verwaarlozing van het verhaal in een cultuur waar beeld en vermaak hand in hand gaan. Maar daar valt wat aan te doen. Voor Lezen Centraal geeft hij een bijdrage over lezen, voorlezen, vertellen en spelen. 

Dylan Tonk en Lazlo Tonk

Dyzlo film is het filmproductiebedrijf van de tweelingbroers Lazlo en Dylan Tonk. Zij volgden beiden de opleiding Theater-, film- en televisiewetenschap.  Hun beider passie  ligt bij het maken van films op het gebied van kennis, cultuur en maatschappij. Ze zijn ervaren in het maken van educatieve films voor kennisinstellingen. Door hun achtergrond in de filmwetenschap en dramaturgie zijn ze ook een sterke partner in de ontwikkeling van de inhoud en vorm van een film. De kracht van een idee of boodschap hangt af van de manier waarop hij wordt overgebracht. Films produceren die zowel inhoudelijk als visueel aantrekkelijk zijn is voor hen een uitdaging.

Anna Woltz

Anna Woltz studeerde geschiedenis in Leiden. Ze debuteerde toen ze 15 jaar was met een bundel columns die ze voor de Volkskrant schreef (Overleven in 4B). Ook haar tweede boek, Alles kookt over, ging over haar dagelijks leven: haar hobby is koken. Sindsdien zoekt ze het verder van huis, veel van de avonturen die Anna Woltz schrijft spelen zich af in het buitenland. En dat maakt het toch nét nog iets spannender als er wat mis gaat. Anna kreeg in 2012 de Thea Beckmanprijs voor Ik kan nog steeds niet vliegen. Dit is de prijs voor het beste historische kinderboek. In 2014 ontving ze een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Mijn bijzonder rare week met Tess. Haar boek Honderd uur nacht (2014) dat speelt in New York als de orkaan Sandy over de stad trekt, ontving prachtige recensies en werd aangeprezen door de boekverkopers bij De Wereld Draait Door.