Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Augustinuscollege uit Groningen wint Prijs voor de Beste Leesomgeving

Datum: 
19 november 2014

Op dinsdag 11 november werd tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs bekendgemaakt dat het Augustinuscollege uit Groningen de winnaar is van de Prijs voor de Beste Leesomgeving. Leesbevorderaar Aidan Chambers – keynote speaker van het symposium en auteur van onder andere De leesomgeving – overhandigde de prijs aan Joke Boonstra, mediathecaris van het Augustinuscollege.

foto: Tim Leguijt

Leesomgeving

Om jongeren aan het lezen te krijgen, zijn natuurlijk aansprekende boeken nodig. De Prijs voor de Beste Leesomgeving onderschrijft dat een goede leesomgeving minstens zo belangrijk is. De jury, bestaande uit Tineke van Ommeren-de Ruiter (voorzitter BMO, Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs), Monique van Oosterhout (eigenaar boekhandel v-h Van Gennep, Rotterdam) en Ferdy Vermeulen (accountmanager bij NBD Biblion), nomineerde de mediatheken van de volgende scholen: Guido de Brès in Amersfoort, Wolfert PRO in Berschenhoek en Augustinuscollege in Groningen.

Augustinuscollege

Aidan Chambers gaf voorafgaand aan de prijsuitreiking op de Dag van het Literatuuronderwijs een lezing, waarin hij het belang benadrukte van een goede leesomgeving, bevlogen docenten en mediathecarissen en betrokken ouders. Alle genomineerde mediathecarissen waren aanwezig in de zaal toen de prijs werd uitgereikt. Uit het juryrapport: 'Deze mediatheek heeft het allemaal: een intieme, prettige omgeving in combinatie met een grote collectie boeken én een zeer actieve en betrokken mediathecaris.' Het Augustinuscollege wint een boekenpakket t.w.v.
€ 1.000,-, aangeboden door NBD Biblion. De aanmoedigingsprijs, aangeboden door BMO, ging naar Wolfert PRO. De mediatheek ontving een cheque t.w.v. € 500,- voor het nog verder ontwikkelen van de leesomgeving.

Over de prijs

De Prijs voor de Beste Leesomgeving wordt dit jaar voor de vierde maal uitgereikt door Stichting Lezen en Passionate Bulkboek. De prijs moedigt scholen aan om voor hun leerlingen een goede leesomgeving in te richten. Leerlingen nomineerden hun leesomgeving op school door een foto in te sturen, waarna de mediathecarissen de inzending verrijkten met een inhoudelijke onderbouwing van hun leesbeleid.