Nieuwe Prinsengracht 89  1018 VR  Amsterdam   020 623 05 66  info@lezen.nl Stichting Lezen op Twitter Stichting Lezen op FacebookNieuwsbrief         Frysk  English  Contact  Login

Op verhaal komen

Vooraankondiging

Lezen Centraal 2017
5 april 2017
TivoliVredenburg Utrecht

Verhalen komen niet uit de lucht vallen. Een auteur componeert letters, woorden en zinnen, die de lezer toegang geven tot het verhaal. En verhalen komen ook langs andere wegen tot ons. Via beeld, geluid, muziek of combinaties daarvan.
Lezen Centraal 2017 gaat op zoek naar de creatieve middelen die verhalenmakers inzetten om u als lezer, maar ook als luisteraar of kijker, ontroerd, ontzet, verheugd, verward of verrijkt achter te laten.
Wie zijn eigen verbeeldingskracht benut, leert die van een ander beter begrijpen en waarderen, wordt wel gezegd.

Tijdens Lezen Centraal 2017 belichten wij niet alleen het lezen zelf, maar ook het maakproces dat voorafgaat aan een verhaal. Emy Koopman presenteert onderzoek over de invloed van creatief schrijven op leesgedrag. Gerenommeerde verbeeldingskunstenaars komen vertellen over hun werk. Tijdens het middagprogramma krijgt u inzicht in recente ontwikkelingen op het gebied van leesbevordering en gaat zelf creatief aan de slag. De dagvoorzitter is multitalent Ellen Deckwitz.

Meer informatie over het programma

We starten de dag met een plenair programma. Arnon Grunberg gaat in op het thema en vertelt hoe verbeelding meer ruimte zou moeten krijgen in het onderwijs. Frank Schallmeier, beeldredacteur bij de Volkskrant, laat zien hoe hij de verhalen achter foto's leest. Emy Koopman presenteert onderzoek over de invloed van creatief schrijven op leesgedrag. 

's Middags kunt u kiezen uit een ruim aanbod workshops en inhoudelijke sessies. Toegezegd hebben: Isabelle Handschoewerker, Mariet Lems, Frank Schaafsma & Erna van Koeven & Eva Vriend, Caroline Wisse - Weldam & Gerdineke van Silfhout, Marianne Koeman, Jos van Hest, A.L. Snijders, Selma Noort, Annet Huizing en Floor de Goede (alias Flo). 

We sluiten af met verhalenverteller Eric Borrias. 

Aanmelden kan vanaf maandag 6 februari op deze website.